11. septembar – Hiljade zdravstvenih radnika na protestima – Poljska

0
10

Hiljade ljekara, bolničarki i drugih zdravstvenih radnika izašli su na protestni marš centrom Varšave da upozore poljsku vladu konzervativne stranke Pravo i Pravda da, ako se hitno ne nađu sredstva, zdravstveni sistem Poljske neće preživjeti četvrti talas pandemije kovid-19, a Poljake neće imati ko da liječi osim dr Gugla.

Pandemija manjka bolničarki traje godinama, Zdravstvo nije zatvorska služba, Javna zaštita zdravlja umire, Liječite se sami. Ja idem u Švedsku ili Jedini ko neće emigrirati je dr Gugl, neke su od poruka na transparentima koje je donijlo oko 30.000 zdravstvenih radnika u svom do sada najmasovnijem protestu u poljskoj prijestonici.
Da pokažu u kakvom stanju je poslije tri talasa pandemije kovid-19 i godina zanemarivanja uslova rada ljekara i bolničarki sada poljsko zdravstvo demonstranti guraju i nekoliko invalidskih kolica sa kosturima i porukama kao imao sam infarkt, nisam dočekao pomoć a takođe su donijeli i otvoreni mrtvački kovčeg sa kosturom.
– Da li znate da prosječna poljska bolničarka ima 53 godine? Da li znate da živimo kraće, umiremo brže. Poljska bolničarka živi u prosjeku 62 godine a Poljakinja 81 godinu – upozorila je kada se protestni marš zaustavio ispred Predsedničke palate jedna od predstavnica bolničarki.
Demonstranti su minutom ćutanja ispred Predsjedničke palate odali poštu zdravstvenim radnicima koji su preminuli tokom pandemije od iscrpljenja, njih oko 500, pružajići pomoć pacijentima.
Marš je prošao pored parlamenta i Ministarstva zdravlja a završio ispred Kancelarije poljskog premijera gdje zdravstveni radnici namjeravaju da postave šatore i kao u sličnim ranijm protestima i štrajkovima ostanu tu ispod prozora premijera dok vlada ne ispuni njihove uslove.
Od vlade premijera Mateuša Moravjeckog poljski zdravstveni radnici traže da u zdravstvo ide osam a ne sedam odsto BDP-a kako je predložila vlada jer su prosječna izdvajanja za zdravstvo u zemljama OECD, čija članica je i Poljska, 8,8 odsto.
Ministar zdravlja Adam Njedjelski pozvao je demonstrante na razgovore o njihovim zahtjevima i predstavio im budžete Ministarstva zdravlja po kojima bi ispunjenje njihovih zahtjeva značilo da bi Poljska morala da izdvaja za zdravstvo čak 10 odsto BDP-a što je za vladu neprihvatljivo, piše Beta.