12. avgust – Opasan virus koji najčešće pogađa djecu otkriven u kanalizaciji u New Yorku – SAD

0
29

Odjeljenje za zdravstvo Grada New Yorka je objavilo da nalazi otpadnih voda pokazuju da se virus koji izaziva dječju paralizu lokalno širi. Ističe se da dječja paraliza može dovesti do paralize i smrti, a Odjeljenje za zdravstvo pozvao je sve koji žive u gradu da se sada vakcinišu protiv ovog virusa.

– Budući da dječja paraliza kruži našim zajednicama, jednostavno nema ničeg bitnijeg od vakcinacije naše djece kako bismo ih zaštitili od ovog virusa, a ako ste nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana odrasla osoba, odaberite sada vakcinaciju –  rekao je povjerenik za zdravstvo NYC dr Ashwin Vasan i poručio da se bolest može spriječiti.

Da je virus pronađen u kanalizaciji otkriveno je nekoliko dana nakon što je dječja paraliza prvi put zabilježena u obližnjem okrugu New Yorka u kojem je niska stopa imunizacije, što je prvi slučaj dječje paralize u SAD-u od 2013. godine.

Dječja paraliza, nekada jedna od najtežih prenosivih bolesti među djecom, eliminirana je u SAD-u 1979. godine zahvaljujući široko rasprostranjenoj vakcinaciji. Dječja paraliza se prenosi kontaminiranom hranom ili vodom te putem kanalizacije. Insider