12. decembar: ELEKTROFIZIOLOGIJA SRCA NA VMA

0
1473

BEOGRAD – U klinici za kardiologiju Vojnomedicinske akademije u Beogradu 12. decembra otvorena je sala za elektrofiziologiju srca, najmodernija u regionu, koja se koristi za liječenje atrijalne fibrilacije. Na ovaj način će se značajno rasteretiti lista čekanja, jer se radiofrekventna kateterska ablacija u Srbiji do sada radila samo u dvije sale – Kliničkom centru Srbije i Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje. Pacijenti su čekali i po dvije ili tri godine.

– U našoj klinici već je formirana lista čekanja na kojoj je oko 200 pacijenata – kazao je za “Novosti” major dr Ognjen Gudelj, kardiolog, koji je prošao obuku na Harvardu, Italiji, Beču i u Kliničkom centru Srbije u timu dr Nebojše Mujovića.

Obuka i učenje za elektrofiziologiju je specifična jer se, za razliku od koronarografija i dilatacija, gdje se intervencije rade na površini srca i u srčanim krvnim sudovima, kod radiofrekventne ablacije kateterom ulazi u srce, a aritmije se liječe radiofrekventnom strujom.

Stručnjaci očekuju da će ova sala donijeti veliki benefit, prvenstveno za vojne osiguranike, ali će intervencija biti dostupna i civilima koji dođu sa uputom. Ljekarima je na raspolaganju sistem sa najnovijom opremom koju koriste svi veći evropski centri, kao i visokosofisticirani uređaj za atrijalnu fibrilaciju kojim se srčane aritmije “spaljuju” u Berlinu, Beču i Parizu.

– Procjenjuje se da u Srbiji atrijalnu fibrilaciju ima 142.000 ljudi – ističe dr Gudelj.

Takođe, sve je više mladih i sportista sa ovim poremećajem srčanog rada.

– Naravno, nisu svi kandidati za liječenje kateterskom ablacijom, ali je realno da svaki deseti bolesnik sa ovom aritmijom ima naglašene tegobe, ne reaguje na terapiju lijekovima, i samim tim je kandidat za interventno liječenje. Imajući u vidu i incidencu ove aritmije od oko 0,5 na 1.000 stanovnika godišnje za bolesnike mlađe od 55 godina i 9,7 na 1.000 stanovnika starijih od 70 godina, može se očekivati priliv oko 1.500 kandidata za ablaciju godišnje- kazao je Gudelj.

U dvije sale: u KCS i “Dedinju” godišnje se uradi oko 1.000 procedura što samo ukazuje na značaj otvaranja još jednog centra za interventno liječenje aritmija. Recimo u Češkoj, koja je po broju stanovnika slična Srbiji, godišnje se uradi oko 5.000 kateterskih ablacija.

Intrevencija “spaljivanja” strujom mjesta u lijevoj pretkomori srca gdje se javljaju aritmije traje u prosjeku od četiri do sedam sati. Obavlja se u lokalnoj anesteziji, ljekari sve vrijeme komuniciraju sa pacijentom, a kretanje katetera kroz srce se prati uz pomoć rendgena. Po izlasku iz sale problem atrijalne fibrilacije je, u većini slučajeva, trajno otklonjen, a uspostavljen je normalni sinusni ritam. Ako se ponovo jave aritmije, intervencija može da se ponovi.