12. februar – KROZ PARTNERSTVO DO KVALITETNIJE BRIGE ZA NAJMLAĐE PACIJENTE

0
305

VRBOVEC – Klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti „SANUS“ održao je Okrugli sto povodom Nacionalnog dana djece oboljele od malignih bolesti. Skupu su prisustvovali ministar zdravlja prim. Siniša Varga, njegov pomoćnik doc. Miljenko Bura i direktorica HZZO Tatjana Prenđa Trupec.

Ministar Varga tom prilikom je najavio da će jedan od najvažnijih prioriteta ministarstva biti Odjeljenje za dječju onkologiju. Bura je istakao da će država stati iza projekta izgradnje edukaciono-rehabilitacionog centra u Krasnom i najavio osnivanje radne grupe u koju će biti uključeni i članovi udruženja roditelja, a koja će preuzeti provođenje projekta i omogućiti njegovu što bržu realizaciju.

Okrugli sto trebalo bi da predstavlja most saradnje zdravstvenog sistema i udruženja roditelja oboljele djece, koji će kroz partnerstvo najbolje tražiti rješenja za aktuelne probleme.

Roditelji oboljele djece upozorili su na nedostatak prostora i uslova za adekvatno liječenje u bolnici u Klaićevoj, gdje trenutno rade samo dva hemato-onkologa. Na skupu je upozoreno da je na hemato-onkološkim odjeljenjima hrana loša i da nedostaje specijalista hematologa, medicinskih sestara, kliničkih psihologa i radnih tarapeuta, kao i drugog osoblja neophodnog za djelovanje centara.

Klub SANUS zatražio je hitno uređenje Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, kao i da se definiše početak uređenja Centra za djecu sa malignim bolestima u Osijeku, koji bi pokrivao oboljelu djecu na području cijele Slavonije.

Svake godine u Hrvatskoj od malignih bolesti oboli nešto više od 100 djece. Najviše djece obolijeva u Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji, a kao najčešće dijagnoze ističu se leukemija, maligni tumori mozga, kičmene moždine i limfomi.