13. februar – SARADNJA HALMED – A I POZORIŠTA ZA LAKŠI ŽIVOT OBOLJELIH OD EPILEPSIJE

0
345

ZAGREB – Uz sponzorsku i stručnu pomoć Agencije za lijekove i medicinske proizvode Hrvatske (HALMED), u pozorištu Mala scena premijerno je izvedena predstava “Ne, ti ne! Ili o različitosti”, koja problematizuje stigmu oboljelih od epilepsije i način nošenja sa ovom bolešću.

Predstava je prvenstveno namijenjena djeci školskog uzrasta i mladima i predstavlja tek jedan od vidova saradnje HALMED-a i pozorišta Mala scena, putem koje se promoviše važnost pravilne primjene lijekova i prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova. Uz informativne letke o prijavljivanju nuspojava koji se distribuiraju gledaocima prilikom svakog izvođenja, pripremljen je i pedagoški paket koji dopunjava produkciju i omogućava nastavak dijaloga nakon odgledane predstave, a sadrži informacije o nuspojavama lijekova te o načinima na koje je moguće prijaviti sumnju na nuspojavu lijeka.

Ne, ti ne! Ili o različitosti” prva je predstava u Hrvatskoj koja će djecu školskog uzrasta, mlade i njihove roditelje podstaći na razmišljanje o temi epilepsije.

U cilju edukacije i informisanja korisnika lijekova, HALMED je prepoznao pozorište kao uspješan kanal za komuniciranje važnosti pravilne primjene lijekova i prijavljivanja nuspojava.