13. januar – Države članice EK da ne nabavljaju same vakcine – EU

0
73

Povjerenica Evropske komisije za zdravstvo Stela Kiriakides upozorila je države članice EU da ne pokušavaju da sklapaju zasebne ugovore o nabavci vakcina jer su zajedničkim dogovorom to pravo prenijeli na Komisiju.

– Dopustite mi da vas podsjetim da ste odobravanjem sporazuma o delegiranju pregovora o nabavci vakcina Evropskoj komisiji prihvatili da nećete pokretati sopstvene postupke nabavke vakcina sa istim proizvođačima – rekla je povjerenica Kiriakides ministrima zdravlja država članica.

Države članice EU dale su u julu prošle godine mandat Evropskoj komisiji da u njihovo ime pregovora i zaključuje ugovore o nabavci vakcina.

Proteklih dana prašinu je podigla objava Njemačke da je zaključila bilateralni ugovor sa Biontechom i Pfizerom o nabavci dodatnih 30 miliona doza. Isto tako, Kipar je pokušao da zaključi sporazum sa Izraelom o nabavci vakcina.

– Razumijem pritisak javnosti u državama članicama i strah građana, ali zaključivanjem paralelnih ugovora samo se potkopava evropski pristup koji je već dao rezultate – rekla je poverenica Kiriakides.

Evropska komisija je do sada potpisala ugovore o nabavci vakcina od šest različitih proizvođača, od kojih su dva već dobila odobrenje za upotrebu, Pfizer/Biontech i Moderna.

Vakcina se raspodjeljuje državama članicama u skladu s njihovim udjelom ukupnog stanovništva EU.