20.jul – SAD I KINA U BORBI PROTIV SRČANIH OBOLJENJA

0
338

Američko udruženje za borbu protiv bolesti srca i Narodna Republika Kina nedavno su potpisale sporazum o partnerstvu, na kojem se radilo godinama. Od tog sporazuma, koristi bi mogao da ima čitav svijet.

U kardiovaskularne bolesti spadaju moždani udar i srčani napad. Te bolesti su najčešći uzrok prerane smrti u Kini i u mnogim zemljama u razvoju. Studije su pokazale da kardiovaskularne bolesti uzrokuju više od 17 miliona smrtnih slučajeva godišnje u cijelom svijetu, a očekuje se da će taj broj porasti na 23 miliona u narednih 15 godina.

U Sjedinjenim Državama, smrtnost zbog srčanih oboljenja opala je za 30 procenata zbog unapređenja u medicinskoj nauci, obrazovnih kampanja o prevenciji srčanih oboljenja i poznavanju tehnike pružanja vještačkog disanja, koja ponovo uspostavlja rad srca.

Sporazum pruža mogućnost za razmjenu istraživača, ljekara i specijalista za javno zdravlje koji će raditi zajedno sa svojim kolegama u Americi i Kini. Takođe, pruža mogućnost za timove naučnika da sarađuju na unapređenju naučnog znanja o kardiovaskularnom zdravlju.