12. jun – Obilježen Svjetski dan davalaca krvi

0
100

Zavod za transfuziju krvi Crne Gore i ove godine je tradicionalno obilježio Svjetski dan davalaca krvi, 14. jun. Centralna svečanost je organizovana u prostorijama Zavoda, u Podgorici.

– Ovo će biti prilika da se podsjetimo na postignute rezultate, dodijelimo priznanja za dobrinos davalaštvu krvi u doba epidemije koronavirusa, ali i da predstavimo novi servis – mobilnu aplikaciju za davaoce krvi – istakli sui z Zavoda.

Prisutnima se, osim direktorke Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, prim. dr Gordane Rašović, obratio i ministar zdravlja u Vladi Crne Gore, dr Kenan Hrapović, šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, g-đica Mina Brajović, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, g-đa Daniela Gašparikova, kao i Vuk Đuranović iz AB+ tima.

Ministar Hrapović i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić, podržali su kampanju Ministri daju krv.

Cilj kampanje je skretanje pažnje javnosti na značaj dobrovoljnog davalaštva krvi i upućivanje poruke humanosti sa najodgovornijih funkcija.

Ministar Hrapović je kazao da je zdravstveni sistem Crne Gore prethodnih mjeseci pokazao kako se dobrom organizacijom i aktivizmom svih njegovih činilica postiže rezultat kome se danas dive mnogo razvijenije i bogatije zemlje.
– Zavod za transfuziju krvi dao je nemjerljiv doprinos u ovom periodu, ali i podnio teret prekida kontinuiteta kojim se nadoknađuju zalihe krvi, neophodne za funkcionisanje zdravstvene zaštite. Normalno obezbjeđivanje ovog lijeka, posebno je važno za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema i zbrinjavanje hroničnih bolesnika i hitnih slučajeva. Danas smo ovdje, kao resor domaćin, da nastavimo humanu misiju tako što ćemo donirati krv s ciljem spašavanja ljudskih života – kazao je Hrapović.