13. mart – OBEĆAVAJUĆI TRETMANI ZA HIV

0
348

U Sjedinjenim Državama objavljene dvije studije sa ozbiljnim pomacima u liječenju pacijenata zaraženih virusom HIV. Naučnici u Sjedinjenim Državama privukli su pažnju zbog dva obećavajuća tretmana, koji bi mogli da dovedu do oporavka od side.

U studiji objavljenoj u časopisu “Medicinski žurnal Nove Engleske”, ljekari sa Univerziteta Pensilvanija izdvojili su ćelije krvi deset pacijenata zaraženih HIV-om i primjenili tehniku kojom se uklanja protein koji omogućava virusu da se veže za ćelije krvi. Ljekari su zatim ubrizgali te ćelije natrag pacijentima i prekinuli njihovu terapiju uzimanja antiviralnih ljekova u narednih mjesec dana. Virus se vratio kod svih osim kod jednog pacijenta, ali su ljekari ustanovili da su tretirane krvne ćelije po svemu sudeći bile zaštćene od virusa.

Rezultati ove studije bi mogli da znače da neki pacijenti inficirani HIV-om ne bi morali svakodnevno da uzimaju ljekove za kontrolu infekcije.

Istovremeno, ljekari na konferenciji o sidi u Bostonu, juče su saopštili da druga beba u Sjedinjenim Državama koja je rođena sa HIV virusom sada više ne pokazuje znakove virusa, zahvaljujući tome što je podvrgnuta agresivnom tretmanu ljekovima neposredno posle rođenja u bolnici u okolini Los Anđelesa prošle godine.

Prvi registrovani slučaj takve vrste prijavljen je u državi Misisipi, gdje je djevojčica zaražena HIV-om bila podvrgnuta antiviralnim ljekovima oko 30 sati pošto je rođena. Ljekari su nastavili da tretiraju dijete dok nije napunilo 18 mjeseci, kada je majka prestala da je dovodi na preglede. Kada je majka ponovo počela da je dovodi kod ljekara, nekoliko mjeseci kasnije, oni su ustanovili da nema tragova HIV-a u njenim krvnim ćelijama. Djevojčica sada ima tri godine i dalje nije inficirana.