12. novembar – Zadržaćemo najbolji medicinski kadar

0
272

Ministarstvo zdravlja Crne Gore će podržati najbolje studente medicine i mlade ljekare i omogućiti im usavršavanje u najreferntnijim ustanovama, kako bi svoja stručna znanja primjenjivali u svojoj zemlji i omogućili kontinuitet stabilnog i održivog sistema zdravstva, poručio je crnogorski ministar zdravlja dr Kenan Hrapović.
Dr Hrapović, sa saradnicima i koordinatorkom studijskog programa Farmacije na Medicinskom fakultetu, doc. dr Zorica Potpara, razgovarali su u Ministarstvu zdravlja sa studentima medicine i mladim ljekarima, koji su tokom studija imali najveće prosječne ocjene i postigli najbolje rezultate.
– Naš cilj je da najbolje zadržimo u zdravstvenom sistemu Crne Gore i omogućimo da trenutno najsvježija i najbolja medicinska znanja uzmete iz najreferentnijih ustanova iz Evrope, a Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja imaju volju i to mogu da vam obezbijede – kazao je dr Hrapović, napominjući da današnji susret označava novu eru u kreiranju kadrovske politike kada je medicina u pitanju.
Vlada Crne Gore, prema njegovim riječima, kroz budžet Ministarstva zdravlja svake godine opredjeljuje 700.000 eura za kontinuiranu medicinsku edukaciju.
– Takođe, od 2013. do kraja 2017. godine Vlada je omogućila radno angažovanje 300 novih ljekara u crnogorskom zdravstvenom sistemu, što zajedno s ljekarima iz privatne prakse dovodi do nivoa 3,3 ljekara na 1.000 stanovnika, čime se bližimo evropskom prosjeku koji iznosi 3,7 ljekara – navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.
Govoreći o kapacitetima i izvrsnosti crnogorskih ljekara, kao i ulaganjima Vlade Crne Gore u kadrovske potencijale, ministar je, kako se navodi, podsjetio da je nedavno dr Nemanja Radojević, kroz program kontinuirane medicinske edukacije, na poziv Hardvard univerziteta, među sedam hiljada aplikanata iz cijelog svijeta izborio mjesto među pet najboljih i tamo nastavio svoje stručno usavršavanje.
Pozdravljajući okupljene studente, generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta i ljudske resurse u zdravstvu, prof. dr Vesna Miranović kazala je da zadatak zdravstvenih vlasti da prepoznaju prave talente i buduće lidere u ovoj oblasti koji će biti u stanju da preuzmu odgovornost u budućem periodu, da znaju, da imaju viziju, da se bore za ciljeve i da na tom putu ne posustaju.
– Vi ste uzor mlade generacje i to je jako važno za nas, zato što ćete biti u mogućnosti da preuzmete teret crnogorskog zdravstvenog sistema u budućnosti – naglasila je prof.dr Miranović.
-Nastavni tim Medicinskog fakulteta nastojaće da kroz implementaciju protokola, novih standarda i novih nastavnih jedinica, omogući studnetima da usavrše svoja znanja, u želji da ta ista znanja kasnije implementiriju u naš zdravstveni system – kazala je doc.dr Zorica Potpara.
Dr Branko Lutovac, koji je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Podgorici, a u Beogradu završio specijalističke akademske studije iz imunologije, prije mjesec dana završio specijalizaciju iz pedijatrije i trenutno je na doktorskim akademskim studijama, odlučio je da se vrati u svoju zemlju, kako je kazao, da da lični doprinos unapređenju zdravstvenog sistema.
Najbolji student svoje generacije, sada specijalista interne medicine u KCCG, dr Vasilije Bošković, zahvalio je Ministarstvu zdravlja što je prepoznalo njihov trud i rad i rezultate, kao i što su im pružili podršku na putu ka zajedničkom cilju, kako je kazao, da služe našem narodu, prije svega kao dobri ljudi, a onda kao izuzetni profesionalci.