12. oktobar – Ljudi i roboti zajedno rade u bolnici budućnosti – SAD

0
272

S obzirom da svjetska populacija brzo stari i sve je veći manjak medicinskog osoblja, zdravstveni sektor u cijelom svijetu suočava se s velikim izazovima.

ABB-ov mobilni i autonomni robot YuMi® osmišljen je za rad zajedno s medicinskim osobljem i laboratorijskim radnicima, a može puno pomoći i u logistici dostave ljekova, objavio je portal ABB-a. ABB je pokrenuo svoje prvo svjetsko istraživanje u zdravstvu na kampusu Teksaškog medicinskog centra, najvećem svjetskom medicinskom gradu, i predstavio niz konceptnih tehnologija dizajniranih za pomoć medicinskom i laboratorijskom osoblju u laboratorijskim i logističkim zadacima u bolnicama.

Svake godine u Teksaškom medicinskom centru (TMC) u Hjstonu liječi se 10 milijona pacijenata, uključujući 750.000 posjeta hitnoj službi, obavlja se više od 180.000 operacija i porađa preko 25.000 beba. Ovaj ogroman broj pacijenata i tretmana zahtijeva najviši stepen djelotvornosti i brzine od zaposlenih TMC-a, a da se ne ugrozi tačnost laboratorijskog rada.

Budući da je dom za više od 60 institucija, uključujući najveću svjetsku bolnicu za djecu i najveću svjetsku bolnicu za rak, to takođe zahtijeva visok nivo međuinstitucionalne saradnje. Sve to čini TMC idealnim partnerom za smještaj prvog ABB-ovog globalnog istraživačkog centra u zdravstvu, gdje će ABB razviti robote koji su u stanju izvoditi ponavljajuće, osjetljive i svakodnevne procese, a visokokvalifikovano medicinsko i laboratorijsko osoblje će dobiti više vremena za obavljati vrijednije uloge i liječiti više pacijenata.

ABB-ovo novo istraživačko središte za zdravstvo, smješteno u TMC Innovation Institute, vrhunsko je čvorište s površinom od 5.300 kvadratnih metara (500m2) koje potstiče saradnju medicine i vrhunske tehnologije, povezujući start-up s pionirima u akademskim krugovima i vodećim tehnološkim kompanijama kako bi se ubrzao razvoj napredne medicinske tehnologije.

U TMC-u ABB će razviti nehirurške medicinske robotike, osmišljene za pomoć medicinskom i laboratorijskom osoblju i s potencijalom za preduzimanje širokog spektra laboratorijskih i logističkih aktivnosti u bolnici. Potencijalno bi ovi sistemi mogli smanjiti broj ručnih postupaka koje obavlja medicinsko osoblje, poboljšati tačnost laboratorijskih radova i poboljšati zadovoljstvo pacijenata i na kraju sigurnost pacijenta.

Ponavljajuće i dugotrajne aktivnosti uključuju pripremu ljekova, punjenje i istovar centrifuga, pipetiranje i rukovanje tečnostima te prikupljanje i sortiranje epruveta. Ostale tehnologije koje je ABB predstavio na istraživačkom centru za zdravstvo uključuju robota 1200 IRB-a koji bi mogao da izvrši prenos tečnosti u aplikaciji za pipetiranje. Sve su to uobičajeni laboratorijski zadaci koje bi robotska automatizacija mogla da podrži kombinujući dosljedne performanse s nivoom fleksibilnosti i kontinuiranog rada koji bi mogli povećati kvalitet uz minimiziranje troškova. Uz to, mobilni YuMi® se takođe može koristiti u bolnicama za širok izbor logističkih uloga. YuMi® će moći da izdaje ljekove, transportuje ih tamo gdje su potrebni u bolnice, dostavljati medicinske potrepštine bolničkom osoblju i posteljinu u bolesničke spavaće sobe.