12. septembar – Legalizacija kanabisa u Njemačkoj krši pravo EU

0
27

Legalizaciju kanabisa su njemačke vladajuće partije obećale još koalicionim sporazumom prošle godine. Zakon je u pripremi, ali stručnjaci upozoravaju na pravne prepreke.

Legalizacija kakva se planira, prema jednoj analizi odbora za nauku njemačkog parlamenta, krši pravo Evropske unije.

U studiji sprovedenoj za stručnjaka za zdravstvo opozicione Hrišćansko-socijalne unije Stephana Pilsingera, koja je predočena i Redakcijskoj mreži Njemačka i agenciji dpa, eksperti Bundestaga ukazuju na osnove ugovora EU, koji obavezuju i Njemačku, a koji se protive legalizaciji.

Vladajuće stranke su u koalicionom ugovoru utanačile da se uvede “kontrolisana prodaja kanabisa za rekreativne svrhe odraslim osobama, u za to licenciranim prodavnicama”.
Vladin povjerenik za narkotike Burckhard Blienert najavio je nacrt zakona za kraj ove, ili početak sljedeće godine. Članovi odbora za zdravstvo sada su u SAD i Kanadi da se upoznaju sa rezultatima legalizacije koju su te zemlje djelimično sprovele.

Prema navodima stručne službe Bundestaga, takozvani okvirni ugovor EU iz 2004. predviđa da svaka država članica mora da proglasi kažnjivim proizvodnju droge, nuđenje, prodaju ili snabdjevanje narkoticima, ako su te radnje preduzete sa umišljajem i bez odgovarajućeg opravdanja.

Države EU su dužne da sankcionišu i uzgajanje, između ostalog i kanabisa. Isto važi i za posjedovanje ili kupovinu droge. dpa