13. februar – MMR vakcina sigurna

0
244

Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da je MMR vakcina protiv morbila (malih boginja) sigurna i učinkovita i da su rijetke neželjene reakcije, kao što su ozbiljna alergija, crvenilo ili kratkotrajna povišena temperatura, piše Dan. Iz Instituta ističu da se primjenom vakcine uz adekvatan imunološki odgovor ostvaruje zaštitni nivo antitijela kod 95 odsto djece koja su vakcinisana jednom dozom sa navršenih 12 mjeseci života i gotovo kod 99 odsto djece koja su primila dvije doze vakcine.

– Tokom višedecenijskog praćenja upotrebe ove vakcine i nakon stotina miliona doza datih djeci širom svijeta jasno su utvrđene njene osobine i precizno se znaju neželjene reakcije koje mogu nastati jer kao i svi drugi ljekovi i vakcina protiv malih boginja može dovesti do pojave neželjenih reakcija – ističu u Institutu.

Navode da je posebno bitno da se neželjene reakcije neće javiti kod svih vakcinisanih, već naprotiv – javiće se rijetko i samo kod pojedinih osoba.

– Ozbiljna alergija, kao najteža neželjena reakcija, može se javiti jednom na 100.000 datih doza ili čak i rjeđe, što s obzirom na broj datih doza u Crnoj Gori znači da će se takva reakcija vidjeti otprilike jednom u deset godina, a ne postoje podaci da je dosad zabilježena kod nas.