13. novembar – Vakcinu protiv kovida ne bi primilo 47% ispitanika

0
89

Skoro polovina građana se ne bi vakcinila u slučaju kada bi bila dostupna vakcina protiv koronavirusa – pokazuje najnovije istraživanje agencije Ipsos realizovano uz podršku UNICEF-a i Britanske ambasade u Podgorici sredinom oktobra. Preciznije, ne bi se vakcinisalo 47 odsto ispitanika, dvije petine (odnosno 38 odsto) bi, dok 15 odsto nije znalo ili htjelo da odgovori na pitanje. Čak 82 odsto ispitanika nikad nije primilo vakcinu protiv sezonskog gripa, dok petina jeste (18 odsto).

Da će se vjerovatno vakcinisati protiv sezonskog gripa odgovorilo je 28 odsto građana, dok je 73 odsto odgovorilo da vjerovatno neće. Da bi vakcine trebalo izbjegavati jer mogu da izazovu druge bolesti i imaju neželjena dejstva smatra 49 odsto ispitanika, dok se 43 odsto uopšte ne slaže sa tom tvrdnjom. Da su vakcine jedan od najboljih izuma medicine i zahvaljujući njima su iskorijenjene mnoge zarazne bolesti smatra 79 odsto ispitanika.

Ova analiza pokazuje i da tek nešto preko dvije petine građana (42 odsto) navodi da primjenjuje sve tri mjere RazmakMaskaRuke. Uz to, malo više od četvrtine građana (28 odsto) kaže da često pere ruke, održava fizičku distancu i nosi masku u zatvorenom, ali ne i na otvorenom prostoru.

– Najbolje što sada možemo da uradimo je da pratimo naučne preporuke, a to znači da svi držimo razmak i nosimo masku. To su jednostavne stvari koje svako od nas može lako da primijeni i time da lični doprinos borbi protiv pandemije COVID-a-19 u Crnoj Gori. Ujedinimo se u poštovanju mjera RazmakMaskaRuke da bi sačuvali živote naših roditelja, baba i đedova, prijatelja, zdravstvenih radnika i svih građana, kao i da bi pomogli crnogorsku ekonomiju – poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Većina građana Crne Gore kazala je da primjenjuje razne mjere prevencije protiv širenja koronavirusa, poput: češćeg pranja ruku (99 odsto), razgovora s drugima na razmaku od jedan do tri metra (83 odsto), izbjegavanja rukovanja (83 odsto), nošenja maski za lice u zatvorenom prostoru (81 odsto), kao i izbjegavanja kućnih posjeta (80 odsto).

– Sada znamo dovoljno o ovom virusu da bismo se efikasnije borili protiv njega, prateći nauku. Znamo da mjere RazmakMaskaRuke daju rezultat i ova anketa nam govori da ih većina ljudi u Crnoj Gori podržava. Razvoj vakcine će nam dati još jedno sredstvo da ograničimo širenje koronavirusa, spasimo živote i ponovo otvorimo naše ekonomije – rekla je britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks.

Kao i na početku krize s koronavirusom u martu, skoro svi građani (95 odsto) Crne Gore kažu da su informisani o ovoj temi, a procenat onih koji su zabrinuti da bi oni lično ili njima bliske osobe mogli da se inficiraju porastao je sa 56 odsto u maju na 81 odsto sredinom oktobra.

– Umjesto brige o tome da ćemo se mi ili neko nama drag inficirati, preuzmimo odgovornost. Poštovanjem mjera RazmakMaskaRuke smanjujemo ovu mogućnost koja nas sve brine – kazao je direktor istraživačke agencije Ipsos u Crnoj Gori Vladimir Raičević.

Nacionalno reprezentativni uzorak za ovo istraživanje sastoji se od 825 građana koji imaju 18 i više godina. Prikupljanje podataka obavljeno je kroz telefonsko istraživanje, s upitnikom prosječne dužine od 10 minuta, u periodu od 17. do 20. oktobra tekuće godine.