13. oktobar – U EU-u vakcinisano 75 posto odraslih

0
152

Evropska stretegija nabavke vakcina i vakcinacije omogućila je uspjeh bez presedana, pri čemu su ključni bili saradnja članica i pokazana solidarnost.

Ministri zdravlja zemalja EU-a su se na neformalnom zasjedanju u Sloveniji informisali o gradnji otporne zdravstvene unije u EU-u, kako bi Unija odgovorila na buduće zdravstvene izazove, a o trenutnom stanju pandemije COVID-a 19 obavijestila ih je evropska savjetnica za zdravlje Stella Kyriakides.

– Pokazali smo saradnju i solidarnost, što se pokazalo ključnim i isplatilo se – kazala je Kyriakides.

Uspjeh se po njenim riječima pokazao u tome što je do sada u EU-u vakcinisano 75 posto odraslih osoba. No potreban je i veći postotak vakcinisanih i to svuda, to je bila njena glavna poruka.

– Sada riskiramo pandemiju nevakcinisanih ako odmah ne krenemo u akciju da dosegnemo one koji oklijevaju da se vakcinišu i one najranjivije – kazala je Kyriakides.

To se mora osigurati odmah jer u mnogim društvima dolazi do otvaranja, a dodatnu prijetnju sada pred zimu predstavlja i gripa. Kako bi se postiglo da se strategija vakcinacije i kontroliranja pandemije, te povratka u normalan život osigura na globalnom nivou, potrebna je i solidarnost, pa je i na današnjem neformalnom zasjedanju ministara zdravlja dato jasno obećanje da će EU državama izvan EU-a do sredine iduće godine donirati 500 miliona doza vakcina protiv COVID-a 19, od čega 250 miliona prije kraja ove godine, prenosi Hina.