13. septembar – Obezbijeđena sredstava za stambene potrebe zaposlenih u zdravstvu

0
282

U cilju rješavanja stambenih potreba zaposlenih u zdravstvu, Vlada Crne Gore je obezbijedila iznos od 400.000,00 eura godišnje, za period 2018-2020. godine. To je predviđeno Sporazumom o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u zdravstvu, koji su potpisali ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, predsjednik sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata dr Vladimir Pavićević i predsjednica Sindikata zdravstva u Savezu sindikata Crne Gore dr Ljiljana Krivokapić.
Ministar Hrapović je kazao da potpisivanje Sporazuma predstavlja još jednu potvrdu težnje Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore da poboljšaju standard zaposlenih u zdravstvu.
-U zavisnosti od dinamike realizacije Sporazuma, u narednom periodu se planira i raspisivanje konkursa za individualno rješavanje stambenog pitanja putem izgradnje, rekonstrukcije ili kupovine kuće po povoljnim uslovima. Ovaj način rješavanja stambenog pitanja biće posebno zastupljen u sjevernom regionu Crne Gore, u kome je jako teško, zbog tržišne cijene kvadrata stambenog prostora, obezbijediti izgradnju zgrade po povoljnim uslovima – rekao je ministar Hrapović.
Osim Sporazumom definisanih 1,2 miliona eura u naredne tri godine, počela je isplata i preostalog duga od 602 hiljade eura iz prethodnog perioda.
Predsjednica Sindikata zdravstva u Savezu sindikata Crne Gore, dr Ljiljana Krivokapić, vjeruje da će se potpisani Sporazum poštovati, naročito dinamika isplate zaostalih dugova. Krivokapić je pozvala da se u saradnji sa lokalnim samoupravama omoguće i zdravstvenim radnicima sa juga povoljniji uslovi za rješavanje stambenog pitanja, a da se istovremeno, kroz povoljniji kreditni aranžman, spriječi odliv kadrova sa sjevera.
Predsjednik sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata, dr Vladimir Pavićević kazao je da su rezultati stambene zadruge značajni, i procjenjuje da će u narednih deset godina broj zdravstvenih radnika koji su riješili stambeno pitanje na ovaj način biti veći od hiljadu.
Od osnivanja stambene zadruge Zdravstvo 2012. godine, 155 zdravstvenih radnika je riješilo stambeno pitanje kupovinom stambene jedinice po povoljnim uslovima. U toku je izgradnja dva stambena objekta, jedan u Podgorici i Nikšiću. Predmetni stambeni objekti broje 167 stambenih jedinica, u kojima će 97 zdravstvenih radnika Podgorice i 70 zdravstvenih radnika Nikšića riješiti svoje stambeno pitanje. To znači da će do sredine 2018. godine 322 zdravstvena radnika u Crnoj Gori imati riješeno stambeno pitanje po ovom modelu.