14. april – Himalajska kraljevina vakcinisala skoro sve odrasle u dvije nedjelje – Butan

0
49

Mala himalajska kraljevina Butan vakcinisala je gotovo sve odrasle stanovnike prvom dozom vakcina protiv covida-19 u nešto više od dvije nedelje. Čini se da su malobrojno stanovništvo Butana i nedJelje planiranja i obuke pridonijeli uspjehu programa vakcinisanja u zemlji.

– Ukupno 475.651 osoba u zemlji između Indije i Kine dobilo je prvu dozu vakcine AstraZeneca koje je Indija donirala između 27. marta i 12. aprila. Broj vakcinisanih predstavlja 62,2 posto ukupne populacije i 94,2 populacije podobne za vakcinisanje (odrasle) – rekao je za dpa butanski sekretar za zdravstvo Pandup Tshering.

Zahvaljujući ubrzanom programu vakcinisanja Butan je u jednoj nedJelji vakcinisao više od 85 posto odraslih starijih od 18 godina. Vladin apel ljudima da se vakcinišu kako bi se zaštitili i njihov popularni kralj Jigme Khesar Namgyel Wangchuk pridonijeli su tome da se ljudi jave. Kralj je rekao da će dobiti vakcinu nakon što budu vakcinisane sve osobe koje ispunjavaju uslove.

– Svi se moramo javiti, kako bismo omogućili da Njegovo Veličanstvo što prije primi vakcinu – rekla je ministrica zdravlja Dechen Wangmo.

Butan je do sada izvijestio o 927 inficiranih osoba covidom-19 i o jednom smrtnom slučaju, prenosi Hina.