14. februar – Predstavljena istraživanja višestrukih pokazatelja MICS iz 2018.

0
253

Obuhvat imunizacije djece rođene u posljednje dvije-tri godine i dalje je jako nezadovoljavajući, veliki je procenat najmlađih koji u ovom trenutku nijesu adekvatno zaštićeni od najopasnijih zaraznih bolesti, upozorio je pomoćnik direktora za medicinska i javno zdravstvena pitanja u Institutu za javno zdravlje dr Senad Begić.

On je predstavljajući istraživanja višestrukih pokazatelja MICS iz 2018. godine, upozorio da iako trenutno stabilizovan na oko 80 posto, obuhvat djece imunizacijom još nije na željenom nivou. Podsjetio je da je nakon organizovane kampanje protiv imunizacije obuhvat vakcinisane djece drastično pao sa 95 posto na zabrinjavajućih 42, koliko je zabilježeno tokom sprovođenja programa za 2018. godinu, i istakao da je specifičnost da se u Crnoj Gori vakcine decidirano ne odbijaju, već odgađaju. Podaci pokazuju i da oni koji su najobrazovaniji imaju najnegativnije stavove prema imunizaciji, piše Pobjeda.

Modul MICS-a koji je ispitivao ishranu novorođenčadi i male djece je pokazao da 24 odsto majki u opštoj populaciji kreće sa ranim podojem svog djeteta, dok 40 odsto majki iz romske populacije ima istu praksu. Najbolja situacija je na sjeveru gdje je 93,6 odsto djece dojeno, a rano podojeno oko 40 odsto. Istraživanje je otkrilo i zabrinjavajuće podatke o učestalosti korišćenja takozvanih bebi formula.