14. januar – Vrhovni sud blokirao odluku o obaveznoj vakcinaciji – SAD

0
92

Vrhovni sud SAD blokirao je odluku predsjednika Džozefa Bajdena da uvede obavezno vakcinisanje protiv korona virusa kompanijama sa više od 100 zaposlenih. Sud je s druge strane potvrdio obaveznu vakcinaciju za zaposlene u zdravstvenim ustanovama koje koriste federalna sredstva.

Poslije nekoliko mjeseci pokušaja da ubijedi one koji se dvoume da prime vakcinu, Bajden je u septembru najavio da želi da vakcinaciju učini obaveznom za nekoliko kategorija zaposlenih. Tu mjeru su odmah osudili republikanci i dio ekonomskog svijeta smatrajući je Bajdenovom zloupotrebom položaja.

Bajdenova administracija je tim preduzećima naložila da se vakcinišu ili rade testove na nedeljnom nivou, ali o svom trošku. Sud je naveo da to predstavlja “zadiranje u privatni život i zdravlje velikog dijela zaposlenih”.

U SAD je samo 62 odsto stanovništva potpuno vakcinisano jer u toj zemlji postoje velike političke podjele o tom pitanju. Od početka epidemije korona virusa, u SAD je umrlo više od 845.000 ljudi.

Koronavirus se zbog omikron varijante širi u dvije Amerike brže nego ikad od početka pandemije, pa se broj slučajeva prošle nedelje udvostručio, na njih ukupno 6,1 milona, objavila je Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO). Omikron je stigao u gotovo sve države Sjeverne i Južne Amerike te se očekuje da će brzo postati dominantna varijanta u toj regiji, objavila je ta zdravstvena agencija koja okuplja gotovo sve države dva kontinenta. Planeta