14. jun – Obilježen Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

0
48

Crna Gora je, kao društvo, položila ispit iz solidarnosti kada je bilo najteže, a što potvrđuje podatak da je tokom 2021. godine, tokom najjačeg udara koronavirusa, bez obzira na broj inficiranih i njihovih kontakata, prikupljen rekordan nivo nacionalnih zaliha krvi. To je, na svečanosti u Zavodu za transfuziju krvi, povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca, poručila direktorica, dr Tamara Šćepanović.

– Ovogodišnji slogan pod kojim se obilježava Svjestski dan doborovoljnih davalaca krvi, a koji kaže da je darivanje krvi čin solidarnosti, baca sasvim novo svjetlo na dobrovoljno davalaštvo krvi uopšte. Solidarnost je jedna od onih supstanci bez kojih društvo naprosto ne može da postoji, ona je nužno vezivno tkivo. Solidarnost je, prije svega i iznad svega, iskustvo bliskosti sa drugim ljudima. Imajući u vidu činjenicu da smo svjedočili jednoj od najvećih zdravstvenih kriza savremenog doba tokom koje su transfuziološki centri širom svijeta manje ili više uspješno pokušavali da održe nacionalne zalihe krvi stabilnim, statistički podaci za Crnu Goru za 2021. godinu potvrđuju da smo kao društvo položili ispit iz solidarnosti. lako je tokom cijele prošle godine na snazi bilo proglašenje epidemije virusom Sars-Cov 2 i što je značajan broj dobrovoljnih davalaca bio inficiran ili je bio u kontaktu sa inficiranom osobom, te u tim periodima nisu bili podesni za doniranje krvi, u našoj zemlji prikupljen je rekordan broj jedinica ove dragocjene tečnosti. U 2021. godini zabilježen je najveći nivo davalaštva krvi u Crnoj Gori do sada i iznosio je 3,3 odsto – naglasila je direktorica Zavoda.

Ona je pojasnila da je organizovano 269 akcija, što je za oko trećinu više u odnosu na 2020. godinu.  Osim toga, i rezultati u prvih pet mjeseci 2022. godine su izuzetno ohrabrujući.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori dr Mina Brajović podsjetila je da ta međunarodna ustanova sa partnerima tradicionalno, iz više razloga, obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

– Prije svega, da bismo slavili solidarnost, što je ovogodišnji tematski fokus, ali i da bismo podigli nivo svjesnosti i senzibilisali građane i kreatore politika o tome da je potreba za krvlju univerzalna – navela je dr Brajović.

Nakon pozdravnih govora, organizacijama i pojedincima koji su se istakli u dobrovoljnom davalaštvu tokom 2021. godine uručena su priznanja.