14. jun – SVJETSKI DAN DAVALACA KRVI POSVEĆEN SPAŠAVANJU ŽIVOTA PORODILJA

0
408

Svjetska zdravstvena organizacija je, povodom Svjetskog dana davalaca krvi, pozvala sve države da poboljšaju pristup zalihama krvi neophodnim za spašavanje života porodilja.

Svakog dana skoro 800 žena umre usljed komplikacija tokom trudnoće i na porođaju. Obilno krvarenje tokom trudnoće, porođaja ili nakon porođaja je najčešći pojedinačni uzrok smrti majki. Hitan pristup zalihama krvi za transfuziju je od ključnog značaja za spašavanje života ovih žena.

„Ako sve akušerske jedinice imaju pristup krvi za transfuziju, mnogi od života ovih majki mogli bi biti spašeni,“ navodi dr Margaret Čen, generalna direktorka SZO-a.

„Ukoliko dođe do smrti porodilje, ne da je samo njena beba suočena sa većim rizikom od smrti, neuhranjenosti i posljedica koje traju cijeli život, već i cijela porodica pati,“ dodaje dr Čen.

Najsigurniji izvor krvi je od redovnih, dobrovoljnih davalaca čija je krv testirana na infekcije. Rezolucija Svjetske zdravstvene organizacije usvojena 2010. godine ističe da sigurno snabdevanje krvnim komponentama, na osnovu dobrovoljnog, besplatnog davanja krvi, je nacionalni cilj prevencije nestašice krvi.

U mnogim zemljama sa niskim i srednjim dohotkom, snabdevanje krvlju je neadekvatano. Podsaharska Afrika, koja ima najveću stopu smrtnosti majki u svetu (510 smrtnih slučajeva na 100 000 živorođenih), takođe ima i najnižu stopu dobrovoljnog davanja krvi.

Prema najnovijem istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije o bezbjednosti i dostupnosti krvi, u 40 afričkih zemalja ima manje od 10 davalaca krvi na 1000 stanovnika. U 25 od tih zemalja prikupi se manje od polovine neophodne količine krvi.