14. mart – Potvrđen hibrid korone kojeg su se svi pribojavali

0
75

Naučnici su potvrdili postojanje nove varijante koronavirusa koja kombinuje mutacije iz omikrona i delte, a slučajevi novootkrivene varijante uočeni su i u Evropi i u SAD-u. Nova hibridna varijanta, neslužbeno nazvana ‘deltakron’, potvrđena je sekvencioniranjem genoma koje su obavili naučnici sa Instituta Méditerranée Infection u francuskom Marseilleu, a otkrivena je u nekoliko regija Francuske, stoji u članku objavljenom u bazi podataka medRxiv.

Po podacima međunarodne baze podataka GISAID, slučajevi ‘deltakrona’ otkriveni su još u Danskoj i u Nizozemskoj.

Kalifornijska kompanija za istraživanje genetike Helix, u odvojenom je istraživanju identifikovala dva slučaja ‘deltakrona’ u Sjedinjenim Državama, a po pisanju Guardiana oko 30 slučajeva identificirano je i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nova hibridna varijanta nastala je procesom koji se naziva rekombinacija, što znači da su istovremeno dvije varijante virusa zarazile istog pacijenta, razmjenjujući pritom genetski materijal da bi stvorili novo potomstvo. Naučnici kažu da srž deltakrona potiče od delta varijante, dok njezin šiljasti protein – koji omogućuje virusu ulazak u ćelije domaćina, potiče od omikrona, stoji u medRxiv-ovu dokumentu.

– Ustanovili smo da se rekombinacija može dogoditi i kod ljudi i kod životinja s više cirkulirajućih varijanti SARSCoVa-2 – kazao je dr Soumya Swaminathan, glavni naučnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Istakao je da “sada treba pričekati da se obave precizni eksperimenti koji će utvrditi svojstva ovog virusa”.

Vjeruje se da nova varijanta koronavirusa u svijetu kruži od januara, navodi GISAID.  Hina