14. mart – Za 9 godina tri i po puta više oboljelih od raka

0
234

Da karcinom postaje sve veći problem u svijetu, ali i u Crnoj Gori, govori sve veći broj novootkrivenih slučajeva oboljelih od raka, kojih je, prema riječima direktora Klinike za onkologiju i radioterapiju prof. dr Vladimira Todorovića, sada čak 2.000 i to samo na Onkologiji Kliničkog centra, dok ih je devet godina ranije bilo oko 600. On je na konferenciji, na kojoj je predstavljen Evropski kodeks protiv raka inicijativa Evropske komisije za informisanje građana o preventivnim mjerama koji je preveo i adaptirao Institut za javno zdravlje, rekao da se godišnje na klinici na čijem je čelu obavi više od 28.000 pregleda.

– Za liječenje raznih vrsta tumora svakog mjeseca izdvaja se 550.000 eura – rekao je Todorović, naglasivši da je Klinički centar nabavio novi linearni akscelerator (aparat za zračenje), te da je u planu nabavka još tri takva.
Govoreći o Evropskom kodeksu protiv raka, rukovodilac Registra malignih neoplazmi iz Instituta za javno zdravlje dr Rajko Strahinja naveo je da on sadrži 12 preporuka koje većina ljudi može poštovati bez posebnih vještina ili savjetovanja. Među njima su savjeti da se ne koristi duvan, da građani budu fizički aktivni, zdravo se hrane, zatim da se ne pije alkohol ili bar ograniče količine, kao i izbjegavanje pretjeranog izlaganja suncu. Preporučuje se i uključivanje djece u program vakcinacije protiv hepatitisa i HPV virusa, kao i učestvovanje odraslih u skrining programima.
– Što se više preporuka poštuje, to je manji rizik od nastanka raka. Procjenjuje se da bi se gotovo polovina svih smrtnih slučajeva povezanih sa rakom u Evropi mogla spriječiti kada bi se poštovale ove preporuke – rekao je dr Strahinja.
– Potrebno je više politika kojima bi se otežavala kupovina i pušenje duvana, a omogućavala fizička aktivnost i zdrava ishrana – rekao je drStrahinja.
Kodeks je objavljen na sajtu Instituta i dostupan za sve.