15. avgust – Štitastu žlijezdu godišnje pregleda 3.000 pacijenata

0
92

Ambulanta za štitastu žlijezdu je neizostavni dio svakog Centra za nuklearnu medicinu, pa tako i našeg, koji funkcioniše u sklopu Kliničkog centra. Na najsavremenijim aparatima pacijenti na jednom mjestu dobijaju detaljnu dijagnostičku informaciju. Ambulanta radi utorkom i srijedom prijepodne i četvrtkom obije smjene.

U ambulanti za štitastu žlijezdu, radi se ultrazvučni pregled svih vratnih organa, bilo da su u pitanju difuzne promjene u štitastoj žlijezdi ili pojave čvorića što je čest slučaj u našoj populaciji, objašnjava načelnica Centra za nuklearnu medicinu, doktorica dr Ljiljana Bojić.

– Tokom prvog ultrazvučnog pregleda čvorica u štitastoj žlijezdi procjenjuje se klasifikacija rizika tog čvorica u smislu da li je više benigne prirode ili je u pitanju maligni tumor, i na osnovu toga se odlučuje da li će taj pacijent biti samo za praćenje u narednom periodu ili ćemo mu raditi dodatnu dijagnostiku kao što je sintigrafija štitaste žlijezde ili punkciona biopsija čvorica u štitastoj žlijezdi pod kontrolom ultrazvuka – objasnila je dr Bojić.

Kaže da je riječ o bezbjednoj i jednostavnoj metodi, koja se u ambulanti u Centru za nuklearnu medicinu radi rutinski. Osim toga, kako kaže, u ambulanti se rade i ultrazvučni pregledi paraštitastih žlijezda kod određenih oboljenja, kao i limfnih čvorova vrata po regijama kod pacijenata koji su operisali štitastu zlijezdu zbog karcinoma u njoj. Na taj način, kaže dr Bojić, pacijenti dobijaju zaokružen dijagnostički izvještaj na jednom mjestu.

-Pored ambulantnog rada i ultrazvučnih pregleda u našem centru se sprovode i sintigrafska ispitivanja kako štitaste tako i paraštitastih žlijezda i to je jedna dopunska dijagnostika navedenom u smislu procjene funkcionalnosti bili da su u pitanju čvorici u štitastoj žlijezdi ili uvećane paraštitaste žlijezde – kazala je ona.

Pregledi se rade na najsavremenijem ultrazvučnom aparatu,koji su dobili 2017. godine.

-U prosjeku se godišnje uradi ukupno tri hiljade pregleda u našoj ambulanti dok se u Centru za nuklearnu medicinu u odjelu gdje je gama- kamera uradi u prosjeku oko dvije hiljade sintigrafskih pregleda godišnje – kazala je dr Bojić.

Planirane su i novine u liječenju pacijenata.

-Tu bih vam rekla da imamo u planu uvođenje joda u našu svakodnevnu praksu kojim će se tretirati diferentovani karcinomi štitaste žlijezde u terapijskom bloku koji ce nadam se uskoro biti otvoren, ali jod se moze koristiti i za neke benigne poremecaje štitaste zlijezde kao sto je njena pojačana funkcija odnosno hipertiraloza – objasnila je doktorka.