14. avgust – Platforma eZdravlje među osam najboljih u Evropi

0
110

Rješenja Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) i značaj portala eZdravlje i elektronskih servisa je prepoznat ne samo u regionu, nego i od strane Evropske unije. Tako je ova platforma uvrštena među osam najboljih u Evropi po mišljenju Direktorata za informatiku Evropske komisije za 2019. godinu, kazao je Dnevnim novinama direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić.

– Platforma eZdravlje uvrštena je među osam najboljih u Evropi po mišljenju Direktorata za informatiku Evropske komisije za 2019. i, što je još važnije, prepoznata je od strane naših osiguranika i zahvaljujući platformi izbjegnuto je više od pola miliona kontakata između pacijenata i zdravstvenog osoblja od početka epidemije, čime smo znatno uticali na sprečavanje širenja COVID infekcije. Pozivamo osiguranike da poštuju zdravstvene preporuke i koriste dostupne servise kad god je to moguće radi svoje i bezbjednosti drugih – istakao je Čirgić.

Što se tiče elektronskog servisa COVID-19 koji je posljednji uveden, Čirgić navodi da on do sada bilježi 5.202 posjete.

– Posljednji servis, osmi po redu, COVID-19, koji je dostupan građanima od 29. jula, do sada bilježi 5.202 posjete, a omogućava im da samostalno izvrše uvid u rezultate urađenih analiza, to jeste rezultate testova na prisustvo virusa COVID-19 u realnom vremenu, odnosno istog momenta kada je nalaz urađen u labaratoriji Instituta za javno zdravlje – kazao je Čirgić.

Takođe, on naglašava da je evidentno sve češće korišćenje i servisa eNalaz, koji bilježi stalan rast i do danas ima 183.223 posjete.

– Još vidimo da je 10.813 labaratorijskih nalaza samostalno štampano od strane osiguranika. Uopšteno govoreći imamo stalan rast korišćenja svih osam servisa i trenutno su 91.383 osiguranika uzela Pin-Cod, što je osnovni preduslov za korišćenje servisa – navodi Čirgić.

On napominje da Fond za zdravstveno osiguranje u kontinuitetu utiče na razvoj zdravstvenog sistema i daje rješenja u cilju zadovoljenja potreba osiguranika za zdravstvenom zaštitom i ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja prateći dostignuća najrazvijenijih država Evrope, prije svega u pogledu dostupnosti zdravstvenom sistemu.

– Zahvaljujući aktivnostima Fonda na digitalizaciji zdravstvenog sistema i izradi platforme eZdravlje.me spremno smo dočekali izazove pojave COVID infekcije i omogućili našim osiguranicima da brojne zdravstvene usluge ostvare od kuće i na taj način izbjegnu kontakte sa zdravstvenim osobljem, što je osnovna preporuka SZO i svih zdravstvenih vlasti – dodao je Čirgić.

Platforma eZdravlje uvrštena je među osam najboljih u Evropi po mišljenju Direktorata za informatiku Evropske komisije za 2019. i, što je još važnije, prepoznata je od strane naših osiguranika i zahvaljujući platformi izbjegnuto je više od pola miliona kontakata između pacijenata i zdravstvenog osoblja od početka epidemije, čime smo znatno uticali na sprečavanje širenja COVID infekcije, saopštio je direktor Fonda.