15. decembar – ZAKONOM PROTIV FIZIČKOG KAŽNJAVANJA DJECE

0
390

BEOGRAD – Predstavnici psihoterapeutske struke, državnih i nezavisnih organa u Srbiji zalažu se za usvajanje zakona kojim bi se zabranilo fizičko kažnjavanje djece i poručuju da autoritet ne treba zasnivati na strahu.

Učestvujući na tribini “Struka i aktivizam protiv fizičkog  kažnjavanja djece” u Beogradu predstavnica Psihoanalitičkog društva Srbije Vesna Brzajev Ćurčić kazala je da je razgovor sa djecom najvažnija roditeljska mjera u vaspitavanju djece.

– Postoje načini da se bez batina prevazilaze nestašluci. Neophodno je postaviti granice kojih se roditelji moraju pridržavati- kazala je ona.

Prema riječima predstavnice Incest trauma centra, Ljiljane Bogavac, tjelesno kažnjavanje jeste fizičko zlostavljanje djece i velika je zabluda da se dijete može vaspitati udarcima i da će bol da ga disciplinuje.

– Zakon, akcioni planovi, protokoli, sve nas to obavezuje da štitimo djecu i poručuje nam da smo svi mi koji imamo dodir sa djecom najodgovorniji za poruku koju šaljemo o nasilju, rekla je ona.

Zamjenica povjerenice za ravnopravnost Antigona Andonov je ukazala da se u patrijarhalnom i tradicionalnom društvu, gdje autoritet znači samo moć i snagu, prije svega fizičku, teško mijenjaju stavovi. Ona je, takođe, ukazala na značajan podatak Unicefovog istraživanja prema kome tek pet odsto roditelja podržava fizičko kažnjavanje djece.

Zamjenica Ombudsmana za prava djeteta Gordana Stevanović  kazala je da roditeljima treba navesti razloge zbog kojih je neophodno zabraniti fizičko kažnjavanje, odnosno objasniti im na koji način djetetu treba pružiti podršku u razvoju.

Predstavnica Jedinice za prevenciju nasilja Ministarstva prosvjete Biljana Lalović smatra da je neophodno propagirati kompetenciju nastavnika, a sistemske vrijednosti proširiti na roditelje, dok dječja psihoterapeutkinja Jasminka Šuljagić objašnjava da je važno razlikovati disciplinu od kažnjavanja i vaspitanje od kažnjavanja, te da autoritet ne treba da se zasniva na strahu, već na čvrstini i razumijevanju.