17. decembar – LJEKOVI SA EKSTRAKTOM MARIHUANE USKORO U APOTEKAMA U SLOVENIJI

0
356

LJUBLJANA – U apotekama u Sloveniji od januara će legalno moći da se kupe kanabinoidi, hemijski preparati koji sadrže ekstrakt marihuane, što je do sada bilo zabranjeno. Dozvolu za uvoz tetrahidrokanabinoida (THC) dobila je kompanija “Lenis”, koja se bavi uvozom neregistrovanih lijekova, a obezbijedila je nabavke iz Njemačke. Oni kojima takvi preparati olakšavaju simptome nekih teških bolesti, moraće da ih plate.

Bivša slovenačka Vlada Alenke Bratušek je sredinom ove godine izdala novu uredbu o listi zabranjenih droga iz koje je izostavljen THC, i uvršten među droge čiji su promet i korišćenje dopušteni u medicini, veterini, i za pedagoške i naučno-istraživačke namjene. Promjenom uredbe omogućena je i legalna kupovina do sada zabranjenih preparata koji sadrže ekstrakt indijske konoplje, u prvom redu hašišovog ulja, koji su se do sada mogli nabaviti samo na ilegalnom tržištu.

Lijekovi iz ekstrakta konoplje trenutno u Sloveniji još nisu registrovani i pripremaće se u samim apotekama kao takozvani magistralni lijekovi, a uvoznik kanabinoida tvrdi da će biti jeftiniji od sličnih preparata koje se mogu dobiti u apotekama u Austriji.