15. februar – Tumori mozga i leukemije najčešće maligne bolesti kod djece

0
56

Prema podacima Registra za maligne neoplazme Crne Gore, najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata (0-19 godina) su leukemija i maligni tumori mozga, kosti i limfoma. Podaci kako ističu u Institutu za javno zdravlje, pokazuju da od malignih bolesti u Crnoj Gori češće obolijevaju dječaci (66,7%).

Prema posljednjim preliminarnim podacima koji se odnose na 2018. godinu, broj registrovanih smrtnih slučajeva od malignih bolesti do 19 godina je četiri.

U Institutu podsjećaju da se Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježava svakog 15. februara, a tim danom se želi iskazati potreba za ulaganjem zajedničkih napora društva, kako bi obolijevanje od raka u djetinjstvu bilo precipirano kao nacionalni i globalni zdravstveni prioritet. Pored toga, datum skreće pažnju na veliku potrebu podrške porodicama koje imaju djecu oboljelu od malignih bolesti.

-Podaci pokazuju da se svake godine, kod više od 300.000 djece, starosti do 19. godina, dijagnosticira neka vrsta maligne bolesti. Od tog broja, približno 8 do 10 djece živi u nisko razvijenim i srednje razvijenim zemljama sa stopom preživljavanja od oko 20%. Ovaj podatak je u znatnom kontrastu u odnosu na visoko razvijene zemlje, gdje stopa izliječenja od mnogih uobičajenih malignih bolesti kod djece prelazi 80 procenata. Svjetska zdravstvena organizacija je definisala osnovni cilj do 2030. godine, koji je usmjeren na uklanjanje boli i patnje kod djece i njihovih porodica, kao i dostizanje stope preživljavanja sve djece oboljele od malignih oboljenja, širom svijeta od bar 60 %. Ovo predstavlja dupliranje trenutne stope preživljavanja, što će spasiti približno oko jedan milion dječjih života u narednoj dekadi – navodi se u saopštenju IJZ-a.