15. oktobar – Ukinuli sve mjere – Švedska

0
122

Švedska je napravila još jedan korak prema normalizaciji svakodnevice svojih građana, ukinuvši od 1. novembra obavezu testiranja na koronavirus za sve potpuno vakcinisane osobe, one koje su nedavno preboljele kovid19, te za djecu do šest godina.

Na redovnoj nedjeljnoj konferenciji za novinare švedskog Zavoda za javno zdravstvo objašnjeno je kako spomenute kategorije građana u slučaju pojave simptoma jednostavno trebaju ostati kod kuće dok ne ozdrave. Na radna mjesta, fakultete ili škole mogu se vratiti bez testiranja, nakon što jedan dan izostane povišena tjelesna temperatura, čak i ako nisu prestali svi simptomi bolesti.

Ova odluka posledica je sve bolje epidemiološke situacije u Švedskoj koja je, uprkos ukidanju svih dotadašnjih mjera prije dvije nedelje, održala nisku stopu infekcije i smrtnosti od kovida 19. U posljednje dvije nedelje Švedska ima 81 inficiranog koronavirusom na 100.000 stanovnika, što je smješta među deset evropskih zemalja s najmanjom stopom infekcija.

– I dalje se bilježi širenje koronavirusa, ali na stabilnom i relativno niskom nivou u odnosu na prethodna razdoblja. Nedjeljno se obavlja oko 140.000 PCR testova, a stopa pozitivnih nalaza je tri posto.

I onako niska stopa smrtnosti nastavila je da pada i nakon ukidanja epidemioloških mjera 29. septembra. Prema podacima ECDC-a, u posljednje dvije nedelje Švedska ima petu najmanju stopu smrtnosti od kovida 19 u Evropi, nakon Islanda, Lihtenštajna, Luksemburga i Nizozemske, prenosi Fonet.