16. april – Vlade EU blizu ukidanja svih kovid ograničenja

0
63

Nakon što je Ministarstvo zdravlja Austrije donijelo novu uredbu o epidemiološkim mjerama, koja predviđa dalje popuštanje, i Beč je najavio da ukida 2G pravilo u gastronomiji, kao i maske. Ministarstvo je odlučilo da ukine 3G pravila, produži važenje Zelenog pasoša na godinu dana za busterovane osobe, i obavezu nošenja maski ograniči na javni prevoz, taksi, bolnice, supermarkete, apoteke, trafike, banke, drogerije.

Beč, koji je do sada uvijek primjenjivao strožije mjere od onih koje je propisalo Ministarstvo zdravlja i vlada, sada djelimično prati popuštanja. Sekretar za zdravstvo pokrajine Beč, Peter Haker, saopštio je da više neće biti ograničenja u pristupu gastronomiji, kako dnevnoj, tako ni noćnoj.

Za razliku od saveznih mjera, Beč je strožiji kada je riječ o pristupu bolnicama, ustanovama za njegu, ali i obdaništima, gdje eksterna lica moraju za posjetu pokazati negativan PCR test, a zaposleni moraju imati ili sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom covid-19 ili negativan PCR test, uz to oni će biti dva puta nedeljno PCR testirani. Što se vakcina tiče, pripadnici rizičnih grupa mogu četiri mjeseca poslije treće doze da prime četvrtu, a svi ostali nakon pola godine od prijema bustera.

Haker je kazao da se i pored popuštanja mjera ne sme misliti da je pandemija prošla. On očekuje da će u maju brojevi novozaraženih oscilirati, a u junu se jasno smanjiti. Za jesen, kao i gotovo svi eksperti u zemlji, i on očekuje novi talas korone.

Kiparska vlada je veoma blizu ukidanja svih ograničenja zbog korona virusa, izjavio je ministar zdravlja Mihalis Hadžipantela, koji kaže da su hospitalizacije značajno smanjene u poslednjih nekoliko dana.

Sejf pas, mjera koja ograničava pristup javnim prostorima na osnovu zdravstvenih stanja, već je ukinuta za mnoga mjesta, dok će biti ukinuta i kiparska propusnica za ulazak u zemlju, prineo je grčki dnevnik Katimerini.

Hadžipantela je kazao da očekuje da će na sastanku uskoro biti odlučeno o dodatnim relaksacijama.

– Čekam da čujem šta naučnici imaju da kažu – istakao je on. Tanjug