16. jun – Edukacije za vakcinaciju protiv humanih papiloma virusa (HPV)

0
85

U okviru priprema za početak vakcinacije protiv HPV-a, koja će u uzrasnoj grupi devetogodišnjih djevojčica u Crnoj Gori početi krajem septembra 2022.godine, Institut za javno zdravlje Crne Gore organizuje edukaciju za zdravstvene radnike.

Za zaposlene u Domu zdravlja Podgorica, edukacija će se uskoro održati u ZO Stara varoš. Edukacija je prioritetno namijenjena: koordinatorima HPV vakcinacije, izabranim pedijatrima i pedijatrijskim sestrama, izabranim ginekolozima i ginekološkim sestrama, epidemiolozima i sanitarnim tehničarima, izabranim doktorima za odrasle i medicinskim sestrama iz tima, pedijatrima i ginekolozima sa sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite i predstavnicima menadžmenta ustanova.

Zdravstveni radnici će se na edukaciji upoznati sa karakteriristikama HPV vakcine, planom Programa HPV vakcinacije u Crnoj Gori, te sistemom komunikacije u oblasti promocije HPV vakcincije, a predavači će biti prof.dr Dragan Laušević, dr Milko Joksimović i dr Adis Martinović.

Karcinom grlića materice je, prema podacima Nacionalnog registra, četvrti po učestalosti obolijevanja i umiranja od malignih bolesti među ženama u Crnoj Gori, dok u Evropi svake godine, preko 30.000 žena umre od raka grlića materice.

HPV vakcinacija djevojčica uzrasta između devet i četrnaest godina, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, može spriječiti razvoj raka grlića materice u 97 % slučajeva.