16. jun – Moskva prva na svijetu uvela obaveznu vakcinaciju – Rusija

0
36

Moskva je postala prvi grad u svijetu sa obaveznom vakcinacijom ne samo za zdravstvene radnike, već i za zaposlene u drugim djelatnostima.To se prije svega odnosi na zaposlene u uslužnom sektoru, trgovini, ugostiteljstvu, transportu, zdravstvu, stambeno-komunalnim uslugama, obrazovanju i kulturi.

Šef moskovskog odsjeka Ruske službe za zaštitu javnog zdravlja i potrošačkih prava (Rospotrebnadzor), Elena Andrejeva postavila je rukovodiocima organizacija zadatak da što prije vakcinišu 60 odsto zaposlenih. Ona je precizirala da do 15. jula zaposleni treba da prime prvu dozu vakcine, a do 15. avgusta drugu. To se prije svega odnosi na zaposlene u uslužnom sektoru, trgovini, ugostiteljstvu, transportu, zdravstvu, stambeno-komunalnim uslugama, obrazovanju i kulturi.

Moskva je tako postala prvi grad u svijetu sa obaveznom vakcinacijom ne samo za zdravstvene radnike, već i za zaposlene u drugim djelatnostima.

Andejeva je ukazala da je epidemiološka situacija u Moskvi nepovoljna, a prethodno je gradonačelnik Sergej Sobjanin situaciju ocijenio kao dramatičnu, piše Kurir.