16. maj – Počele pripreme za novi talas koronavisrusa – Njemačka

0
61

Ministri zdravlja njemačkih saveznih pokrajina zatražili su od saveznih vlasti pripreme za novi talas koronavirusa koji se očekuje na jesen.

– Pandemija koronavirusa još uvijek nije okončana. Mi se ne smijemo zavaravati aktualnim smanjivanjem incidencije – rekla je ministrica zdravlja savezne pokrajine Saska-Anhalt Petra Grimm-Benne koja trenutno predsjeda konferencijom pokrajinskih ministara zdravstva.

Prema zahtjevu pokrajinskih ministara koji je predočen saveznom ministru zdravlja Karlu Lauterbachu, od saveznih vlasti se traži sastavljanje “velikog plana” koji sadrži i zakonske promjene koje bi omogućile brzo uvođenje mjera u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

On je najavio i koncept protiv eventualnog ponovnog izbijanja pandemije koji predviđa brzo uvođenje poznatih mjera ograničavanja pristupa samo osobama koje su vakcinisane ili su preboljele korona virus ili su negativno testirane.

Moguće će biti i ponovno uvođenje obaveze nošenja maske u zatvorenim prostorima. Sadašnji prošireni Zakon o suzbijanju zaraza je u ovom obliku na snazi do kraja septembra.

Krajem marta u Njemačkoj su ukinute sve mjere osim nošenja maski u sredstvima javnog prometa i zdravstvenim ustanovama. Hina