17. decembar – Britanski naučnici utvrdili da se manje od trećine pacijenata potpuno oporavi unutar prvih 12 mjeseci po otpustu iz bolnice

0
11

Britanski naučnici utvrdili su da se manje od trećine pacijenata potpuno oporavi unutar 12 mjeseci po otpustu iz bolnice nakon prebolijevanja koronavirusa. Manje od 30 posto pacijenata koji su bili hospitalizirani zbog covida-19 i imali su simptome i nakon otpusta, kaže da se osjećaju potpuno oporavljenima godinu kasnije, prema studiji koja nudi nove uvide u potencijalne tretmane, prenio je britanski Guardian.

Kako se pandemija razvijala, sve veći broj istraživanja je otkrio da covid ne samo da uzrokuje zdravstvene probleme kratkoročnoveć ima i dugoročne posljedice.

Sada je studija otkrila da je kod mnogih od onih koji su imali dugotrajne simptome nakon hospitalizacije uočeno malo poboljšanja.

Njihovo stanje otprilike 12 mjeseci nakon otpusta slično je onome nakon pet mjeseci po izlasku iz bolnice.

Samo se svaki treći sudionik istraživanja osjećao potpuno oporavljenim u roku od godine – rekla je Rachel Evans, jedna od koordinatorki studije covida-19 sprovedene pod okriljem Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja (NIHR) biomedicinskog istraživačkog centra u Leicesteru.

Zbog nepotpunih podataka smatraju da bi se taj raspon mogao kretati od 20 do 60 posto, prema istraživanju koje tek treba proći naučnu recenziju.

Studijom je obuhvaćeno 2.320 odraslih osoba koje su pregledane oko pet mjeseci nakon što su otpušteneiz bolnice te ponovno njih 924 otprilike godinu nakon otpusta iz bolnice, od kojih je 807 bilo obuhvaćeno prethodnim pregledom.

Između pet mjeseci i godinu dana nakon otpustabroj ispitanika koji su izjavili da se osjećaju oporavljenima ostao je vrlo sličan – nešto manje od 30 posto, a jednako je bilo i s prevladavajućim simptomima, među kojima su bili nedostatak vazduha, nemoć i bolovi. Hina