18. decembar – U BIH DJECA PUNE AMBULANTE ZBOG UPALE PLUĆA

0
462

SARAJEVO – U Bosni i Hercegovini je povećan broj oboljelih od upale pluća, a u pojedinim gradovima to je poseban problem, upozoravaju lokalni ljekari, jer se u zdravstvene ustanove javlja veliki broj oboljele djece, pišu “Nezavisne novine”.

Prema podacima koje imaju domovi zdravlja Kantona Sarajevo, povećan je broj djece oboljele od upale pluća i radi se o neuobičajeno velikoj cifri za ovo doba godine.

Portparol sarajevskog Doma zdravlja Arman Šarkić potvrdio je da se, prema trenutnim podacima, može reći da je broj oboljelih iznad prosjeka, ali da još nije proglašena epidemija.

– Ima dosta slučajeva atipične upale pluća, koja je virusna i koja se prenosi vazduhom sa osobe na osobu, za razliku od obične upale koja nije prenosiva. Najviše oboljelih je medju djecom predškolskog i školskog uzrasta”, naveo je Šarkić banjalučkom dnevniku.

Pojasnio je da su simptomi kod atipične upale pluća suvi kašalj koji traje duže i da se može utvrditi samo radiološkim nalazom i dodao da je povećan i broj oboljelih od tipične upale pluća koju izaziva bakterija i prati je kašalj sa sekretom, visoka temperatura, groznica, bolovi u grudnom košu, a kod djece i starijih se javlja otežano disanje.

Da je i u Tuzli posljednjih mjeseci drastično povećan broj djece oboljele od upale pluća svjedoči i portparol tamošnjeg Univerzitetskog kliničkog centra Ersija Mujadinović, koja precizira da se najviše radi o školskoj djeci, a da su i u Domu zdravlja Banjaluka imali odredjen broj takvih slučajeva navodi i portparol ustanove Dušica Stanković.

– Ljekari savetuju da se građani posvete jačanju imuniteta i da izbjegavaju javna okupljanja. Takođe, treba održavati higijenu, često prati ruke i piti dosta tečnosti”, prenijela je Stanković poruku ljekara.