17. januar – Zakon o obaveznoj vakcinaciji prošao parlamentarni odbor – Austrija

0
82

Nacrt zakona o uvođenju obavezne vakcinacije u Austriji prošao je, širokom podrškom, odbor za zdravstvo austrijskog parlamenta. Za usvajanje zakona glasali su poslanici ne samo vladajuće Narodne partije (OVP) i Zelenih, već i Socijaldemokratska partija (SPO), kao i jedan od dva poslanika Neos-a, javlja Tanjug.

Slobodarska partija (FPO) je, kao što je najavila ranije, bila protiv uvođenja obavezne vakcinacije protiv koronavirusa.

Austrijska vlada je predstavila nacrt zakona, koji predviđa uvođenje obavezne vakcinacije od februara za sve građane od 18. godine života prijavljene u Austriji. Do sredine marta biće primijenjena prelazna faza bez kažnjavanja, a nakon toga će, svi koji budu uhvaćeni tokom kontrola bez važećeg sertifikata o vakcinaciji, biti kažnjeni novčano sa 600 do 3.600 eura.

Od obaveze vakcinacije izuzete su trudnice, kao i osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu, te i izliječeni do šest mjeseci od ozdravljenja od kovid-19.

Nakon što je nacrt zakona prošao odbor za zdravstvo o njemu će se parlament ubrzo izjasniti. Za usvajanje obavezne vakcinacije dovoljna je jednostavna većina, ali se vladajuća koalicija OVP-Zeleni potrudila da dobije široku podršku. I pored unutarpartijske skeptičnosti, SPO će glasati za zakon, kao i jedan dio poslanika Neos-a.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn istakao je da obavezna vakcinacija neće pomoći u borbi protiv omikron soja, ali je cilj da zakon pomogne u borbi protiv budućih sojeva. Politika.rs