17. maj – Djeca na magnetnu čekaju i do tri mjeseca

0
251

Roditelji djece sa neurološkim oboljenjima ističu da na snimanje magnetnom rezonancom u Institutu za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) moraju da čekaju više od tri mjeseca, jer nema slobodnih termina do kraja jula, što znatno otežava liječenje najmađih.
Roditelji upozoravaju da u Dječjoj bolnici dugo ne mogu da dođu do dijagnoze, jer se teško dolazi do termina kod neurologa, pa nakon obavljenog snimanja čekaju i preko 20 dana, piše Dan.
Iz Kliničkog centra su odgovorili da pacijenti na pregled magnetnom rezonancom čekaju do kraja jula, dok hitni pacijenti ne čekaju na pregled. Navode da se svi pregledi zakazuju od strane izabranog doktora, tako da se o dužini čekanja na pregled ne mogu izjašnjavati.
-Važno je naglasiti da se sva hitna stanja kada je MR dijagnostika u pitanju obavljaju odmah, dok su trenutno za redovne preglede na navedenu proceduru zakazani termini do kraja jula. Takođe je važno naglasiti da se dešava da pojedini roditelji odustaju od zakazanog pregleda, tako da se u tim slučajevima pozivaju druga djeca – ističu iz KCCG.
Iz te ustanove navode da nalaze očitava radiolog i izdaju se nakon tri do pet dana od odrađene magnetne rezonance.
-KCCG ima najsavremeniji aparat za magnetnu rezonancu za dijagnostiku djece. Takođe treba naglasiti da naša ustanova preglede magnetnom rezonancom vrši uz anesteziološku podršku, što je od posebnog značaja za rani uzrast i djecu sa smetnjama u razvoju. Naša ustanova ima dovoljan broj radiologa, tako da nije potrebno njihovo angažovanje sa strane. Napominjemo da su pacijenti i roditelji imali samo pohvale na rad ovog segmenta KCCG – poručuju iz KCCG.