31.maj – Obilježavanje Međunarodnog dana kontrole duvana

0
299

Institut za javno zdravlje Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Kliničkim centrom Crne Gore i Domom zdravlja Podgorica obilježili su 31. maj Međunarodni dan kontrole duvana. Tim povodom u šoping centru Delta City bili su postavljeni štandovi na kojima je organizovana razmjena cigareta za jabuke: Zamijeni cigaretu za jabuku – zamijeni bolest za zdravlje.

Pored ove akcije ljekari su zainteresovanim građanima mjeriti krvni pritisak i nivo šećera u krvi, dijeli zdravstveno-vaspitni materijal, pružali savjete u vezi sa prevencijom bolesti pušenja i njenih komplikacija, kao i savjete u vezi adekvatnog tretmana.

Medijima su se obratiti dr Miro Knežević, generalni direktor Direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu, prof. dr Agima Ljaljević, direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu i Nacionalna koordinatorka za kontrolu duvana i dr Jelena Borovinić Bojović, pulmolog iz KCCG.
U Crnoj Gori preko 200.000 građana konzumira duvan, ili trećina stanovništva, dok raste broj djece školskog uzrasta koja puše, pokazuje ESPAD-ovo itraživanje. Godišnje od karcinoma pluća oboli 400 osoba, a uzrok obolijevanja kod većine od njih je upotreba duvana.