24. decembar – POTREBAN JASAN I EFIKASAN MEHANIZAM RJEŠAVANJA SLUČAJEVA NESTALIH BEBA

0
368

BEOGRAD – Ministar pravde Srbije Nikola Selaković, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarali su 24. decembra sa prestavnikom odjeljenja za izvršavanje presuda Evropskog suda za ljudska prava pri Komitetu ministara Savjeta Evrope Katarinom Nedeljković, kao i sa eskpertom Savjeta Evrope Gregorom Virantom, o pronalaženju efikasnog mehanizma za izvršenje presude ESLjP “Zorica Jovanović protiv Srbije” povodom slučajeva “nestalih beba”.

Sastanku je prisustvovala i Zagorka Dolovac, republički javni tužilac, kao i drugi predstavnici ministarstva pravde, zdravlja i unutrašnjih poslova.

Ministri su istakli da Republika Srbija ulaže velike napore kako bi se pronašao efikasan mehanizam za izvršenje presude ESLjP povodom slučajeva “nestalih beba”, ali da je pomoć Savjeta Evrope i njegovih eksperata od velikog značaja za pronalaženje sveobuhvatnog rješenja.

Predstavnica Savjeta Evrope Katarina Nedeljković je istakla da je potrebno da Srbija učini određene korake u pravcu rješavanja problema i dodala da će Savjet Evrope staviti Srbiji na raspolaganje tehničku pomoć koja joj je neophodna.

Gregor Virant je ukazao da to što je sastanak održan na najvišem niovu pokazuje jaku političku volju države da se ovaj problem riješi i iskazao spremnost da Srbiji pruži svu neophodnu ekspertsku pomoć kako bi se ovaj problem riješio na zadovoljavajući način.