18. januar – POČELA BORBA ZA PRIMJENU KANABISA U MEDICINSKE SVRHE

0
348

BEOGRAD – Udruženje “Lekalizacija Srbije”, koje se zalaže za legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, održalo je osnivačku skupštinu i najavilo da će nastaviti da se bori za promjenu propisa kako bi se omogućilo liječenje kanabisom.

Za predsjednika Udruženja izabran je urednik “Naših novina” Antonije Kovačević, a za potpredsjednike direktor specijalne bolnice “Sveti Sava” Milan Savić i specijalista reumatolgije na vojno-medicinskoj akademiji Jaroslav Bojović. Za generalnog sekretara izabrana je filmska i TV producentkinja Mirjana Tomić.

Kovačević je najavio da će udruženje nastaviti da apeluje na nadležne organe, prije svega Vladu Srbije i Ministarstvo zdravlja, da što prije omoguće pacijentima da koriste terapiju baziranu na kanabisu i podsjetio da je to u Srbiji sada krivično djelo.

– Ljude hapse samo zato što pokušavaju da se liječe na način za koji su ustanovili da im pomaže. Dužnost svakog političara i ljekara je da brine o zdravlju građana i pacijenata, te očekujem da će država reagovati brzo i konačno skinuti oznaku ‘tabu’ sa ove teme – rekao je Kovačević.

On je objasnio da je to jedinstvena prilika da Srbija ne kaska za svijetom, već da slijedi praksu nekoliko zemalja EU i dodao da će Savić već sljedeće sedmice predati Ministarstvu zdravlja zahtjev za izmjenu Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama.

Uz zahtjev će, kako je naveo, biti priložen spisak nekoliko stotina pacijenata koji žele da se liječe kanabisom, kao i prevodi tridesetak kliničkih studija iz cijelog svijeta koje dokazuju pozitivno dejstvo te terapije u liječenju raznih bolesti.