18. jul – Kampanjom u borbi protiv dezniformacija o vakcini

0
35

Najveći dio dezinformacija o vakcinama protiv kovida činile su one najopasnije – da je vakcina štetna po zdravlje. U novom videu iz kampanje koju su pokrenuli Centar za demokratsku tranziciju (CDT), Raskrinkavanje i Institut za javno zdravlje, dr Igor Galić odgovara na pitanje da li su neke vakcine „manje štetne“ od drugih.

Početak imunizacije i njen čitav tok obilježile su špekulacije i neistine o vakcinama koje su odobrene za hitnu upotrebu, kako na društvenim mrežama tako i u medijima koji su često informacije objavljivanje bez prethodne provjere, navodi se u saopštenju.

Najopasnija manipulacija o vakcini protiv kovida, a u isto vrijeme i najrasprostranjenija na društvenim mrežama i u medijima, svakako je ona o nuspojavama nakon vakcinacije.

Iako su relevantne svjetske i domaće zdravstvene vlasti mnogo puta objasnile koje su nuspojave vakcinacije, društvenim mrežama svakodnevno kruže neistinite tvrdnje od onih o smrtnim slučajevima nakon vakcinacije, teškim posljedicama po zdravlje, pa do onih da se nakon vakcinacije za tijelo lijepe metalni predmeti.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT), Raskrinkavanje i Institut za javno zdravlje (IJZ) zajedno su pokrenuli kampanju čiji je cilj borba protiv dezinformacija o vakcini i usmjeravanje građana da se o imunizaciji informišu kod stručnjaka a ne na društvenim mrežama.

U videu koji je dostupan javnosti, dr Galić, objasnio je koje su najozbiljnije nuspojave vakcinacije i koliko često se javljaju.
Cilj kampanje je usmjeravanje javnosti da se o imunizaciji informiše kod stučnjaka i relevantnih zdravstvenih institucija a ne preko durštvenih mreža, prenose Vijesti.