18. jun – Polovina građana prije vjeruje šarlatanima nego struci – Srbija

0
40

Novo istraživanje pokazuje da je 49 odsto građana Srbije zadovoljno zdravstvenim sistemom, što je skok od 12 odsto u odnosu na period prije pandemije. Kada je u pitanju povjerenje u zvaničnu medicinu, Srbija je na začelju Evrope, piše Dojče vele.

Nešto manje od polovine građana Srbije (49 odsto) zadovoljno je zdravstvom u svojoj zemlji, pokazuje reprezentativna anketa koju je sproveo institut Kantar za potrebe Štada grupe, njemačkog farmaceutskog diva.

Anketa je sprovedena u martu i aprilu ove godine te pokazuje znatan skok povjerenja građana Srbije u zdravstvo u odnosu na prošlo ispitivanje u februaru 2020. godine. Tada je svega 37 odsto građana Srbije bilo zadovoljno zdravstvom.

Među petnaest posmatranih evropskih zemalja, Srbija se ipak kotira pri dnu. Listu predvode Švajcarska i Velika Britanija, iako je u ovim zemljama pandemija odnijela mnogo života. U te dvije zemlje čak 91 odsto građana je zadovoljno zdravstvenom njegom. Slijede Belgija i Austrija (89 odsto), Francuska (85), Češka (83), Njemačka (82), Španija (80), Holandija (79), Portugalija (74) i Italija (69). Iza Srbije su Rusija (41), Poljska (36) i Ukrajina sa tek četvrtinom zadovoljnih građana.

Štada izdaje ovakve “zdravstvene izvještaje” od 2014, i njeni analitičari ovoga puta nemaju dilema da je pandemija bila najvažniji faktor za (ne)zadovoljstvo Evropljana zdravstvom. Ukupno je stepen pozitivnih ocjena blago pao sa 74 na 71 odsto.

Sa 59 odsto onih koji misle da je domaće zdravstvo sada bolje pripremljeno na nove epidemije, Srbija se nalazi tačno u evropskom prosjeku.

Međutim, alarmantni nalaz je da nigdje poverenje u “školsku medicinu”, dakle, zvaničnu i naučno utemeljenu, nije tako nisko kao u Srbiji. Ono iznosi svega 47 odsto, dok je evropski prosjek 68 odsto. Čak 31 odsto građana Srbije preferira alternativnu medicinu.

U izvještaju Štade, u čiji koncern spada i vršački Hemofarm, ima riječi i o psihičkim problemima koje izaziva pandemija. Prema anketi, u Srbiji više od polovine građana (52 odsto) kaže da je pandemija uticala na njihovo mentalno stanje, dok je evropski prosjek nešto viši (pet odsto).

Svaki peti građanin Srbije kaže da će nositi masku na javnim mjestima i kada prođe pandemija. Evropski prosjek je tu 22 odsto, a masku će u najvećoj mjeri zadržati Britanci (38 odsto), a u najmanjoj Holanđani (14 odsto), prenosi 021.rs.