18. maj – U Crnoj Gori oko 450 oboljelih od Kronove bolesti

0
370

U Crnoj Gori ima oko 450 oboljelih od Kronove bolesti i Ulceroznog kolitisa (IBD), koji najčešće zahvataju populaciju između 15. i 30. godine, saopšteno je na pres konferenciji Crnogorskog udruženja pacijenata oboljelih od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa (CUKUK). Predsjednik CUKUK-a, Zdravko Vuksanović, kazao je da to Udruženje ima za cilj podizanje svijesti javnosti o značaju Kronove bolesti i Ulceroznog kolitisa (IBD), kao i, kako je kazao, poboljšanje uslova pacijenata u zdrastvenim institucijama.

– U dosadašnjem radu smo ostvarili saradnju sa svim zdrastvenim institucijama u Crnoj Gori. Broj pacijenata, koji je na današnji dan u našem Udruženju je 35, od ukupnog broja u Crnoj Gori, za koji se procjenjuje da iznosi oko 450 pacijenata – pojasnio je Vuksanović. Predstavljen je i projekat In their Shoes, koji je Udruženje realizovalo u saradnji sa kompanijom Takeda.

– Ovim projektom ujedno obilježavamo IBD dan, koji je 19. maja. Imali smo priliku da petoro ljudi, odnosno dobrovoljaca iz Crne Gore, koji se bave različitim profesijama, učestvuju u simulaciji života oboljelih od ovih bolesti i žive njihov život 24 časa – objasnio je Vuksanović.

Projekat se sastojao iz niza aktivnosti i obaveza tokom dana koje su se realizovale putem mobilne aplikacije.
Ljekar sa Interne kinike Kliničkog centra Crne Gore, dr Damir Muhović, pojasnio je da su to hronične bolesti, koje traju čitavog života.
– Čitavog života su pratilac naših pacijenata, koji moraju vremenom da nauče kako da žive sa svojom bolešću – kazao je dr Muhović.
On je objasnio da je klinički tok bolesti nepredvidljiv, što znači da, kako je pojasnio, bolest prvo prolazi kroz fazu mirovanja, kada se pacijenti osjećaju dobro, a zatim fazu pogoršanja.
-To pogoršanje se manifestuje u vidu velikog broja stolica, proliva, malaksalosti, padom apetita, bolovima u stomaku, često sa visokim tjelesnim temperaturama. Sreća je u tome je što veliki broj naših pacijenata ima dug period mirovanja – objasnio je dr Muhović.
Kronova bolest i Ulcerozni kolitis najčešće zahvataju mlađu populaciju, između 15. i 30. godine, a zatim I starije osobe između 60. i 70. godine.
– Kronova bolest se češće dijagnostikuje kod žena, dok je Ulcerozni kolitis prisutniji kod muškaraca. Određeni demografski i etnički faktori imaju uticaj na pojavu bolesti, pa se može reći da je prisutnija kod bijelaca, azijata i Jevreja širom planete. Uzrok nastajanja ovih bolesti zavisi od velikog broja činilaca koji su međusobno povezani.
Prije svega, tu su genetski faktori, promjena imunološkog sistema, ali i navike, stilovi života, okruženje i različiti faktori životne sredine, koji mogu dovesti do ispoljavanja genetskih predispozicija i određenih imunoloških poremećaja – kazao je dr Muhović.