18. septembar – Sve više djece inficirano koronom

0
8

Broj djece inficirane koronavirusom, prema riječima ljekara, svakodnevno raste. U Podgorici, kovid centar samo za djecu nalazi se u naselju Tološi, gdje se dnevno pregleda do 200 pacijenata. Za sada, od korone, najmlađi se ne mogu zaštititi vakcinom, ali ljekari kažu da, ukoliko se roditelji vakcinišu, spriječiće širenje virusa među djecom.

Od Kovida-19 mogu da se razbole čak i bebe, a simptomi kod djece drugačiji su u odnosu na prošlu godinu. Tada je većina imala samo začepljen nos i suvi kašalj, objasnila je dr Alma Drešević.

– Ove godine imamo simptome koji dosta podsjećaju na simptome kod odraslih, a to su jako visoka temperatura koja dugo traje i za razliku od odraslih, često imamo kod djece stomačne tegobe – povraćanje, dijareju, tako da se i tu stvar komplikuje – kazala je dr Drešević.

Od 160 pregledanih pacijenata – 27 je bilo pozitivno. Kako bi se izbjegla gužva i rizik od infekcije, prva tri dana od pojave simptoma, treba ostati kod kuće. Za to vrijeme, najvažnije je da roditelji pravilno daju sirup protiv kašlja i povišene temperature i kapi za nos, kaže doktorica dr Drešević.

Za sada se od korone najmlađi ne mogu zaštititi vakcinom. Ali, ukoliko se roditelji vakcinišu, spriječiće širenje virusa među djecom, poručuje dr Drešević.

U kovid ambulanti u Tološima rade četiri tima pedijatara u dvije smjene, i dnevno pregledaju između 150 i dvije stotine pacijenata, prenosi TVCG.