19. septembar – Vakcinacija će ostati dobrovoljna

0
113

Bez obzira na to što je u nekim državama uvedena obavezna vakcinacija za određene profesije, vakcinacija u Crnoj Gori je dobrovoljna i tako će i ostati – stav je Ministarstva zdravlja.

Govoreći o tome da li planiraju, kao pojedine evropske zemlje, vakcinaciju protiv korona virusa da učine obaveznom, makar za one profesije u kojima su i zaposleni i oni koji dolaze s njima u kontakt u velikom riziku, Ministarstvo odgovara da je sve na građanima.

– Nadamo se da će građani, koji se do sada nijesu imunizovali, što prije shvatiti značaj vakcinacije protiv korona virusa. Nije slučajno što je 90 odsto hospitalizovanih pacijenata nevakcinisano i da je oko 87 odsto preminulih, takođe, nevakcinisano – kazali su iz ovog resora.

Na pitanje da li pacijenti koji su vakcinisani imaju pravo da traže da ljekar koji ih pregleda bude isto imunizovan, u Ministarstvu zdravlja su kratko odgovorili da “isto kao što je vakcinacija dobrovoljna, tako je i odluka da građani, a među i njima pripadnici svih profesija, budu nevakcinisani takođe dobrovoljna”, piše Pobjeda.