19. april – Ukinuta odluka o nošenju maske u javnom prevozu – SAD

0
71

Savezna sutkinja na Floridi ukinula je odluku administracije američkog predsjednika Joea Bidena o obaveznom nošenju maske u avionu i drugim sredstvima javnog prevoza, nazivajući je nezakonitom.

Sutkinja Kathryn Kimball Mizelle rekla je da je Nacionalna agencija za javno zdravstvo prekoračila svoja zakonska ovlaštenja u slučaju ove odluke.

Američko tijelo za pitanje tranzita reklo je da više neće sprovoditi mjere o obaveznom nošenju maske.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti Sjedinjenih Država (CDC) su ranije produžili odluku o nošenju maske do 3. maja. Sutkinja Mizelle ima sjedište na Floridi, ali savezne sudije mogu donositi presude koje mogu blokirati politiku vlade cijele zemlje. Njena naredba od 18. aprila efektivno uklanja zahtjev za nošenje maske na svim aerodromima, vozovima, taksijima i drugim tranzitnim čvorištima.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki nazvala je odluku “razočaravajućom” i napomenula da CDC i dalje preporučuje putnicima da pokriju usta i nos u sredstvima javnog prevoza. CDC nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar na odluku od 18. aprila.

Prošle sedmice je šef službe javnog zdravstva Vivek Murthy rekao da je odluka produžena do maja zbog pojave novih slučajeva zaraze korona virusom.

Otkako je CDC prvi put izdao naredbu u februaru 2021. godine, kojom se zahtijevalo da putnici nose maske, prijavljeno je više od 7.000 incidenata, a 70 posto njih se odnosilo na nenošenje maske, podaci su Federalne uprave za zrakoplovstvo. Glas Amerike