19. avgust – Zakonom i cijenama do manjeg broja pušača

0
244

Stručnjaci upozoravaju da se povećava broj korisnika duvanskih proizvoda, a posebno je zabrinjavajuće da raste broj pušača među tinejdžerima. Nacionalni koordinator za kontrolu duvana i direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje, prof. dr Agima Ljaljević ističe da se u Crnoj Gori povećava broj korisnika duvanskih proizvoda. – Ono što je zabrinjavajuće jeste da nam se povećava broj korisnika duvanskih proizvoda, jer smo mi imali tokom vremena jednu tendenciju pada. Mi smo imali u prethodnom istraživanju koje je rađeno 2012. godine oko 31 odsto korisnika duvanskih proizvoda. Sada imamo više od 35 posto i to su podaci koji zabrinjavaju – kaže prof. Ljaljević.

Ono što je alarmantno jeste povećanje broja korisnika duvanskih proizvoda među mladima. Ona poručuje da ljekari stalno pokušavaju prenijeti informaciju koliko je duvanski dim opasan po zdravlje. – Mi smo do skoro navodili činjenicu da imamo skoro četiri hiljade različitih supstanci koje vrlo negativno djeluju na zdravlje. Sada, u novim istraživanjima se pokazalo da ima sedam hiljada supstanci, od kojih su neke same po sebi otrovi. Pedeset od tih supstanci su sigurni kancerogeni i gotovo da nema ćelije, tkiva ili organa u organizmu koje nije pogođeno duvanskim dimom – kaže prof. Ljaljević.

Prof. Ljaljević poručuje da je primjena zakona najznačajnija mjera u kontroli duvana.
– Ukoliko vi adekvatno i kompetentno primjenjujete zakon, on će dati svoje rezultate. Mi smo imali nekoliko zakona u prethodnom periodu, ali smo imali i zakon koji je na neki način zaustavio primjenu zakona o kontroli duvana. Ja se nadam da će ovaj novi zakon koji se sada nalazi na usaglašavanju biti adekvatno primjenjivan – kazala je dr. Ljaljević.
Ona je istakla i da cijene cigareta značajno utiču na procenat konzumacije duvanskih proizvoda.