19. decembar – Omikron muškarci prenose lakše nego žene

0
124

Istraživači sa Univerziteta Colorado State sproveli su studiju koja je otkrila više o širenju koronavirusa među muškarcima i ženama. Studija je, navode istraživači, pokazala da muškarci čestice koronavirusa šire češće od žena.

Zbog restrikcija vezanih uz pandemiju, odnosno sprječavanja širenja zaraze otkazane su brojne kulturne i zabavne manifestacije uživo zbog čega su istraživači tražili sigurnosni epidemiološki okvir kako bi izvođačima omogućili povratak na njihova radna mjesta. Jedan od istraživača, direktor umjetničke Škole u Coloradu, Dan Goble za CBS je kazao da je to bio “nacionalni problem”.

Više od 75 učesnika bilo je dio studije koja je testirala covid čestice (sićušne čestice u vazduhu manje od 100 mikrona) u vazduhu pomoću komore, a ispitanici su pritom pjevali pjesme poput “Happy Birthday” ponavljajući ili izvodeći pjesme uz pomoć instrumenata.

Profesor koji je radio sa prof. Gobleom na studiji, John Volckens rekao je da “pjevanje definitivno emitira više čestica nego govor”. Studija je otkrila da pjevanje proizvodi 77 posto više aerosola nego pričanje.

Prema njegovim tvrdnjama, barovi, sportske arene i koncertni prostori mogu biti podložni većem nivou širenja virusa zbog toga što posjetioci govore glasnije, dok bi mirniji prostori poput baletnih predstava imali manju mogućnost širenja koronavirusa. Danas.hr