19. mart – Kina prijavila prve žrtve kovida za više od godinu dana

0
76

Kina je prijavila prve smrtne slučajeve povezane sa covidom 19 za više od godinu dana. Od kovida su preminule dvije osobe u sjeveroistočnoj provinciji Džilin, čime je ukupan broj potvrđenih smrtnih slučajeva u Kini porastao na 4,638.

Obje žrte su stariji pacijenti sa hroničnim zdravstvenim problemima, od kojih jedan nije bio vakcinisan, saopštila je na konferenciji za novinare zvaničnica Nacionalne komisije za zdravstvo.

U provinciji je uvedena zabrana putovanja, a građanima je potrebna dozvola policije za prelazak granica.

Kina pokušava da suzbije novi talas zaraženih koronavirusom, zbog čega pooštrava mjere u trenutku kada ih mnoge zapadne zemlje ublažavaju. Od početka marta, zabilježeno je više od 29.000 potvrđenih slučajeva kovida.

Koronavirus je prvobitno otkriven u kineskoj provinciji Vuhan prije više od dvije godine. Od izbijanja pandemije, kineske vlasti sprovode strategiju “nultog kovida”, koja predviđa uvođenje strogih karantina i masovno testiranje miliona ljudi.

U međuvremenu, zdravstveni zvaničnici u Hong Kongu kažu da je broj slučajeva Kovida 19 premašio milion. U Hong Kongu je u poslednja 24 sata registrovano 16.583 novozaraženih.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, širom svijeta je registrovano više od 486 miliona slučajeva covida, i više od 6 miliona žrtava. Dato je gotovo 11 milijardi vakcina. Glas Amerike