19. septembar – Zvanična potvrda o trećoj dozi početkom oktobra – EMA

0
135

Iako su neke zemlje EU, bez zvaničnog odobrenja Evropske agencije za ljekove, počele da daju i treću dozu vakcine protiv koronavirusa, početkom oktobra bi mogla da se očekuje i konačna potvrda od ove agencije.

Evropska agencija za ljekove (EMA) mogla bi već početkom oktobra da donese odluku o mogućoj upotrebi treće, buster doze vakcine Fajzera i Bionteka protiv koronavirusa, otkrio je Rojters.

To će biti prva odluka regulatora EU o dodatnim dozama, nakon što je američka Agencija za hranu i ljekove odobrila treću dozu Fajzerove vakcine za osobe od 65 godina i starije, za osobe koje su u riziku od težih oboljenja i one koje su stalno izložene virusu.

Kompanija Fajzer je odbila da komentariše ove navode, dok kompanija Biontek nije bila dostupna za komentar.

Regulator EU objavio je 6. septembra da je počeo evaluaciju podataka Fajzera i Bionteka o buster dozi koja bi se davala osobama iznad 16 godina, a šest mjeseci od primanja druge doze vakcine. Takođe se očekuje, kako se navodi u dokumentu EU, da bi i Moderna uskoro trebalo da dostavi podatke Agenciji o buster dozi vakcine.

U mišljenju, koje je objavljeno početkom septembra, a koje je ponovo objavila EMA, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) navodi da nema hitne potrebe za primjenom dodatnih doza za potpuno vakcinisane osobe u opštoj populaciji. Ali takođe je uočeno da bi već trebalo da se razmotri davanje dodatne doze osobama sa ozbiljno oslabljenim imunološkim sistemom u sklopu njihove primarne vakcinacije.

Mnoge države EU već su se odlučile na davanje treće doze vakcine uprkos suočavanju sa većim pravnim rizicima i bez zvanične odluke EMA da to učine, prenosi Rojters.